14.4 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Основи православ'я

Навчися мовчати, і мовчання навчить тебе молитві. Короткі поради священнослужителя

“Найбільший успіх, який може бути у людини на землі”, “немає більш енергетичної діяльності” та “кращого транспортного засобу на Небо”, це “найбільш делікатний вихователь розуму, серця та всієї особистості” рівно як і “єдиний метод суттєвого самопізнання”, – так подвижники говорять про молитву. Але як навчитися молитися? 

Продовжуємо рубрику порад від досвідчених пастирів.

Треба навчитися замовкати розумом і серцем, щоб у цій внутрішній тишині почути Господа

– Для того, щоб навчитися молитись, треба навчитися мовчати. Тому що коли ми самі говоримо, ми не відчуваємо, як наша молитва чується Богом. Треба навчитися замовкати розумом і серцем, щоб у цій внутрішній тишині почути Господа. “Упразднитеся и разумейте…” (Пс. 45, 11), – Господь у Псалтирі говорить. Тобто зупиніться, звільніться, замріть – почуйте те, що Я говорю вам. “На кого дивлюсь Я, на вбогого та на розбитого духом, і на тремлячого над Моїм словом” (Іс. 66, 2).

Мовчання передує молитві, але і після молитви треба було б помовчати. “Положи, Господи, хранение устом моим, и дверь ограждения о устнах моих” (Пс. 140, 3).
Нехай відкриє нам Сам Господь це таїнство мовчання, у якому тільки і можливо чути Бога і через це навчитися молитись Йому.

Архієпископ Каширський Феогност

Щоб навчитися молитві, треба почати молитися! Короткі поради священнослужителя

Вас може зацікавити

«Чому ж ти не молився? – Та на Бога образився». Що робити, якщо ми отримали не те, що хотіли

Редактор Головний

Три речі, які слід зробити у день Стрітення Господнього – поради свт. Феофана Затворника

Редактор Головний

2 жовтня – день пам’яті святого благовірного великого князя Ігоря Чернігівського та Київського

Редактор Головний