9.4 C
Lutsk
Вівторок, 23 Квітень, 2024
Проповіді Публікації

Тих, хто не мстить кривдникам, а прощає образи, оберігає сам Бог

Бути милосердним і всепрощаючим – не слабкість, бути рабом своїх пристрастей — ось, що принизливо.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй недільній проповіді 13 жовтня 2019 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У складних життєвих ситуаціях Предстоятель закликав, наслідуючи Євангельські слова Спасителя, «як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви» (Лк. 6: 31-37).

«Коли ми не знаємо як вчинити, тоді потрібно себе поставити на місце свого кривдника чи людини, з якою ми маємо конфлікт і запитати себе: “як би я хотів, щоб він зі мною поступив, коли б я був на його місці? — зазначив Архіпастир. — І всередині у нас буде така приблизно відповідь: “добре було б, щоб він мене зрозумів, щоб не був до мене строгим, щоб був милосердним і якщо можливо, щоб мені простив”. Оце і є відповідь як ми повинні поступити з тим, хто нас образив».

При цьому Блаженніший владика наголосив: не дивлячись не те, що часто люди приймають таку позицію за слабкість — насправді це абсолютно не так.

І порівняв людину, яка так вчиняє, з малою дитиною, яку ніхто не наважується образити, оскільки «Бог своєю благодаттю оберігає її».

«І та людина, яка намагається стати, як дитина перед Богом, дитиною по незлобливості, ту людину Бог оберігає… — продовжив Його Блаженство. — Якщо хтось сміється з неї, то той з себе сміється. Тому, що з цією людиною Бог, а та людина, яка сміється, живе в пристрастях. Ось це принизливо для людини — жити в пристрастях. Оскільки вона слухає свої пристрасті, а не Бога».

За словом Митрополита Онуфрія, саме життя згідно з заповідями Божими наближує людину до свого Творця і робить її подібною до Бога — сильною, доброю і люблячою.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, намагатися жити по закону Божому, згідно з тими правилами, які Бог дав людині — це найдосконаліші, найпотрібніші для нас правила і закони», — побажав він.

Вас може зацікавити

Як правильно підготувати дитину до першої сповіді?

Редактор Головний

Проповідь у неділю про митаря і фарисея

Редактор Головний

Для тих, хто вважає, що їм нема чого сказати на сповіді

Редактор Головний