23.3 C
Lutsk
Неділя, 23 Червень, 2024
Всі новини Запитання священнику Публікації

Як відрізнити смирення від людинодогоджання?

Відповідає Андрій Музольф, викладач Київської духовної академії. 

Смиренність та людинодогоджання – це кардинально різні речі. Святий апостол Павло пише: «Якби я й донині догоджав людям, то не був би рабом Христовим» (Гал. 1:10).

На перший погляд, смиренна людина і людиноугодник, можливо, не відрізняються один від одного і здаються дуже схожими. Але це лише на перший погляд. Насправді ж центри життя у таких людей знаходяться в абсолютно різних площинах.

Якщо для людини смиренної центром є Сам Бог, то для людиноугодника на першому місці завжди буде хтось, крім Бога. Віруюча людина – людина смиренна, тому що усвідомлює своє безсилля та нездатність до спасіння. Вона розуміє, що спасіння як визволення від рабства гріха – це не її заслуга, а дар Божий. Причому дар, на який ми не заслужили і ніколи б не змогли заслужити.

Людиноугодник, навпаки, не звертає уваги на Бога. Бога для нього, по суті, не існує, а є лише людина, чиєї подоби він і шукає. Саме тому святий праведний Олексій Мечьов радить: «Не турбуйся про те, щоб поважали і любили тебе люди цього віку, а про те турбуйтеся, щоб догодити Господу Богу і щоб совість твоя не викривала тебе в гріхах».

Людинодогоджання – це, по суті, хвороблива залежність від думки людини. Коли людина починає думати не про догоджання Богу, а про догоджання людям, за великим рахунком вона перестає бути християнином.

Саме тому, що б людина не робила, кінцевою метою всіх її починань має бути лише Христос. А якщо ми робимо щось для того, щоб сподобатися людям, це ніколи не принесе нам жодної користі.

Преподобний Паїсій Святогорець зауважує: «Щойно я усвідомлюю, що спонукаюсь до певного людинодогоджання, я маю його негайно бити, бо, якщо я хочу зробити щось добре і при цьому підмішується людинодогоджання, – тоді я черпаю з колодязя воду дірявим відром».

Джерело 

Вас може зацікавити

Чи можна православній людині лікуватися гіпнозом?

Редактор Головний

Єпископ Афанасій звершив Чин похорону клірика Волинської єпархії прот. Дмитра Корпача

Редактор Головний

17 липня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний