5.1 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Запитання священнику

Що таке сорокоуст?

У мене ніяк не виходить вийти заміж і знайомі порадили замовити сорокоуст. Нібито він послужить захистом від негативу в моєму житті. Будь ласка, розкажіть, що це за служба, як і хто повинен її замовляти?

Світлана Головач

Відповідає протоієрей Ігор Рябко:

– Сорокоуст – це назва особливого виду жертвопринесення Богу. Перед літургією священик, виймає частинки з просфор, поминаючи при цьому поіменно живих і покійних людей, імена яких подали на проскомідію (грец. Προσκομιδή «принесення, підношення» від προσκομίζω «приношу»).

У певний час літургії частинки опускаються в євхаристійну чашу з молитвою про прощення гріхів поминаємих. Звершення такого приношення з молитвою протягом сорока днів і називається сорокоустом.

Хто буде замовляти для вас цю службу не має вирішального значення. Але її звершення буде абсолютно марним, якщо людина, про яку вимовляється молитва, не буде причетна до Церкви Христової і не братиме участі в церковних таїнствах.

У спілкуванні людини з Богом найважливіше – стан людського серця. Його не можна змінити механічним замовлянням служб і треб в храмі. Нехай навіть найрегулярнішим. Потрібна особиста праця, зусилля, іноді подвиг. Потрібна щира молитва, поєднана з вірою, надією і любов’ю до Бога, і прагненням покластися на Його святу волю.

Богу, перш за все, потрібно ваше серце, а не замовлений сорокоуст. А в постановці вашого питання явно проглядається скоріше обрядове відношення до Церкви та її таїнств, що в суті неправильно.

Відносно вашого конкретного випадку, я радив би молитися святим Петру і Февронії Муромським. Перш молитви потрудіться ознайомитися з їх життям, щоб знати і розуміти яким святим і чому ви будете молитися. Звичайно, необхідно молитися і Богу, просити Його про дарування чоловіка. А також пам’ятайте – під лежачий камінь вода не біжить. «Стукайте, і відчинять вам» (Лк. 11: 5-10).

Допоможи вам Бог у ваших турботах!

Джерело

Вас може зацікавити

Чи можна водити дітей на ялинку до Різдва?

Редактор Головний

Що таке суцільна седмиця та навіщо вона потрібна?

Редактор Головний

Що таке епітимія?

Редактор Головний