9.6 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Всі новини Публікації Творіння святих отців

Короткі та актуальні поради афонського святого християнину

У день пам’яті відомого афонського старця преподобного Порфирія Кавсокалівіта пропонуємо читачеві короткі і водночас актуальні і сьогодні повчання святого кожному християнину.

Про тривалість земного життя

Одному зі своїх духовних чад старець Порфирій прорік, що той проживе стільки-то років. Коли цей чоловік піддав своє життя ризику, старець сказав йому, що він міг померти. На здивоване запитання, як же це узгоджується зі зробленим раніше передбаченням, старець відповів: «Те, що я тобі сказав, вірно. Нічого не змінилось. Лампада твого життя має масла на стільки років, скільки я тобі сказав. Проте, якщо ти її перекинеш, масло розіллється, і лампада згасне! Таке життя! Бог нам дає цінний дар життя; ми його приймаємо і зобов’язані оберігати, а не піддавати небезпекам, до того ж, безглуздим».

Про те, що не потрібно сваритися при дітях

– Ніколи ваші діти не повинні чути, як ви сваритесь між собою, навіть що ви підвищуєте голос один на одного!
– Але хіба це можливо, Герондо?
– Звичайно, можливо! Тому добре запам’ятайте мої слова: ніколи ніяких сварок при дітях! Ніколи!

Дітям не потрібно багато слів

«Матері вміють переживати, радити, багатословити, але не вміють молитись. Багато порад і вказівок роблять шкоду. Дітям не потрібно багато слів. Слова вдаряють у вуха, а молитва йде до серця. Потрібна молитва з вірою, без стресів, але також із хорошим прикладом».

Про любов Христову!

«Господь ніколи нас не залишає. З того моменту, як Він прийшов на землю, народившись від Пресвятої Діви Богородиці, і став Боголюдиною, Він завжди з нами. Якби ми побачили, як нас любить Христос, і що Він для нас робить, то від безмірної радості зійшли б з розуму. Ми залишилися б в Його обіймах, і нам би вже ні до чого не було би діла».

Про що потрібно молитись

«Молись не про те, щоб Бог визволив тебе від різноманітних твоїх хвороб, але про те, щоб тобі, за допомогою розумної молитви, перебуваючи в терпінні, знайти умиротворення. Це принесе тобі дуже велику користь».

«Не проси Бога полегшити твої страждання від різноманітних хвороб, не змушуй Його до цього в своїх молитвах. Але з незмінною стійкістю і терпінням перенось свої недуги – і побачиш, яку користь від цього отримаєш».

В результаті ракових захворювань, наповнився рай

Під час бесіди зі своїми духовними чадами старець сказав: «Ліки від раку дуже прості. Лікарі користуються ними щодня, вони постійно у них під рукою, як мені це, за благодаттю Божою, відомо. Але Бог не відкриває їм цей засіб, тому що останнім часом, в результаті ракових захворювань, наповнився рай!»

Більше читай Святе Письмо

«Щоб правильно йти істинним шляхом, треба постійно читати Святе Письмо, житія святих, інші церковні книги. Якщо під час читання якесь слово або якась думка з прочитаного вразить тебе, зупини читання і затримайся на ній якнайдовше, добре її обдумай. Скоро ти побачиш, яку велику користь це приносить».

«Читай більше, щоб просвітився розум твій. Знаєш, я сам читав дуже багато. Щоб мене ніхто не турбував, я залізав на одне дерево по драбині, яку я сам змайстрував. Піднявшись нагору, я піднімав її за собою, щоб ніхто нічого не помітив і щоб мене не потурбували. Так я міг протягом багатьох годин уважно читати і роздумувати над прочитаним».

Сповідь – дар любові Божої людині

«Сповідь – це один зі шляхів, по якому людина рухається до Бога. Це дар любові Божої людині. Ніхто і ніщо не може позбавити людину цієї любові».

Хто не покається, той загине

– Герондо, скажіть мені слово для духовної користі.
– Кто не покається, той загине. Повторюю тобі: хто не покається, той загине.

Як молитись новоначальному ?

На питання одного брата: «Герондо, як слід молитись новоначальному?», Старець відповів: «Новоначальний повинен читати житія святих і Новий Завіт».

Про допомогу

Коли маєш можливість, допомагай і матеріально. Проте більше надавай допомогу тим, хто знаходиться поруч із тобою, ось таку допомогу: розмовляй з ними, вислуховуй їх, коли вони хочуть розповісти тобі про свої труднощі, виговорити тобі свій біль, посидь з ними разом, щоб вони не почувалися самотніми.

Митарі і блудниці раніше вас увійдуть в Царство Боже

Старець Порфирій говорив, що для того, щоб досягти смирення і спів страждання до інших грішників, людина повинна усвідомити свій гріховний і духовно вбогий стан. Тому Христос і казав, що митарі та блудниці через покаяння і смирення раніше вас увійдуть у Царство Небесне. Старець не хотів слухати ніяких звинувачувальних слів про грішників. Він казав: «Кого ми називаємо митарями і блудницями, для Бога – спіймані злодії, в той час, як я і ви всі – ми злодії, але не спіймані. Затриманий і принижений злодій, всім відома, покрита соромом блудниця, що змирилася і покаялася, значно вище нас, що маємо добре ім’я, проте живемо нікому не відомим і сумнівним життям».

Як говорити про релігію

«В розмовах не багатословте про релігію – і переможете. Дозвольте людині, яка має іншу думку, виливатись, говорити, говорити… Нехай він відчує, що зустрів спокійну людину. Впливайте на нього своїми добрими намірами та молитвою, а потім скажіть трохи слів. Ви нічого не досягнете, якщо говоритимете різко, якщо, наприклад, скажете: «Ти говориш брехню!». І що з цього вийде? Ви – як вівці посеред вовків (Мф. 10:16). Що вам робити? Зовні будьте незворушні, а всередині моліться. Будьте готові, будьте освічені, майте дерзновення, але зі святістю, лагідністю і молитвою. Проте, щоб чинити так, ви маєте бути святими».

Про Причастя

«Будь уважний, не причащайся за звичкою. Щоразу приступай до Таїнства так, ніби робиш це вперше, і одночасно, начебто це твоє останнє Причастя перед смертю».

Коли настане Друге Пришестя

Одного разу Старця запитали: «Герондо, останнім часом багато говорять про число “666”, про появу антихриста, яка наближається, деякі стверджують, що він уже прийшов, про електронну печать на руку або на лоб, про зіткнення Христа і антихриста і про поразку останнього, про Друге Пришестя Господнє. А що Ви про це скажете?»

Старець відповів: «Що тут сказати? Я не кажу, що бачив Божу Матір, що буде війна і тому подібні речі. Знаю, що прийде антихрист, що буде Друге Пришестя Христове, проте коли, не знаю. Завтра? Через тисячу років? Не знаю. Одначе мене це не турбує. Тому що я знаю, що у годину смерті для кожного з нас настане Друге Пришестя Господнє. І година ця вже вельми близько».

Читати також:“Христос – це все”, – прп. Порфирій Кавсокалівіт

Читати також: Ніколи не бажайте зла своїм дітям, – Афонський старець

Читати також: Афонський старець про нездорову релігійність 

Читати також: Прихід антихриста скасовується, або Слово афонського старця про боязнь цифр і прикмет

Вас може зацікавити

Неправда провокує страждання і для нащадків, – прп. Паїсій Святогорець

Редактор Головний

«Корабель спасіння»: Завершується друга зміна православного табору для дітей «Стежина добра»

Редактор Головний

Безцінні думки Святителя Феофана Затворника, які вказують шлях до спасіння

Редактор Головний