16.8 C
Lutsk
Субота, 27 Квітень, 2024
Всі новини Основи православ'я Публікації

Заповіді Божі – умови повноцінного й щасливого життя

Чому на питання про те, які існують заповіді, 80% хрещених людей відповідають не змовляючись: «Не вбий, не вкради»? Чому називають саме шосту і восьму заповіді Старого Завіту? Не першу, не третю, не десяту?..

Я довго розмірковував над цим і прийшов до цікавого висновку: з усіх заповідей людина вибирає ті, для виконання яких їй нічого не треба робити. «Я не вбив, не вкрав – я чудовий хлопець, і дайте мені спокій!» А сьому заповідь «Не чини перелюбу» знаєте, чому пропускають? Та дуже «незручна» в наш розпусний час заповідь. Ось і обманює себе людина, вибираючи із закону Божого тільки те, що їй зручно, і зневажаючи свідомо чи несвідомо те, що заважає їй жити по-своєму.

Юристи кажуть, що незнання закону не звільняє від відповідальності. Це правильно і по відношенню до духовного життя, і саме тому, що знання (або незнання) закону цілком залежить від нас, від нашого доброго чи злого проізволення.

Порушуючи заповіді, людина ж не Бога ображає навіть. Бог святий і осміяний бути не може. Але людина калічить власне життя і життя своїх близьких, тому що заповіді – це не якісь кайдани: ось, мовляв, і так життя важке, а тут ще якихось заповідей потрібно дотримуватися! Ні, все не так.

Заповіді Божі – це саме умови нормального, повноцінного, здорового і радісного життя для кожної людини.

Свящ. Димитрій Шишкін

Джерело

Вас може зацікавити

Клірики єпархії вкотре здійснили гуманітарну поїздку на Харківщину та Донеччину

Редактор Головний

Чи варто строго постувати?

Редактор Головний

25 грудня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний