4.7 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Основи православ'я Публікації

Я вірю, що сьогодні, прочитавши цей текст, ти візьмешся до молитви, – архім. Андрій (Конанос)

Архім. Андрій (Конанос) про те, що відбувається в глибинах нашої душі. 

Гарна справа молитися. Я вірю, що сьогодні, прочитавши цей текст, ти візьмешся до молитви.

І також на деякий час віддаси своє серце Богові. Дозволь Йому увійти в нього, щоб заспокоїтися і відпочити. Хотілося б, щоб ти сприйняв цей стан як якийсь «спа-центр» твоєї душі.

Мова йде про розслаблення і релакс душі. Заспокойся. Помовч. Зберігай спокій. Перетворюй. Один з моїх друзів сказав мені: «Коли я повертаюся з Гори Афон, я відчуваю спокій, який триває десять днів! Замість нервування через дурниці відбуваються дивні речі! Щоб не сталося, я залишаюся спокійним, безпристрасним і тихим. І моя дружина дивується: «Що з тобою сталося, де твої нерви?» Це дія молитви, яка робить тебе іншим.

Лише тому, що ти злився з Богом! І став іншим. Ти оновився. Як інші «оновлюються» за допомогою алкоголю, так і ти – з допомогою молитви.

Тільки ти не втрачаєш логіку і ясність. Ти утвержуєшся. Але без вина, без віскі і коньяку. Тільки зі Святим Духом. І ти відчуваєш інший стан: бачиш і не бачиш, чуєш і не чуєш.

Люди розповідають тобі про проблеми, які викликають занепокоєння або роздратування, і ти бачиш їх іншими очима з іншою глибиною, тому що тільки що торкнувся таємниці – глибини молитви. Ти був занурений на деякий час туди, де немає метушні. Ти зрозумів сенс світу Христа. Ти вже не тривожишся через те, що, звичайно ж, іноді тебе сильно хвилювало. Але, я думаю, якщо буду продовжувати в тому ж дусі, то це стане тебе дратувати. Досить.

Велике спасибі за твою любов і за молитву любові, до якої ти будеш братися. Молися і про себе. І про тих, хто любить тебе. І про тих, кого ти не дуже любиш. І про твою близьку людину. І про те, щоб врятувати шлюб. Якщо хочеш, помолися і про мене. Нехай справжня щира молитва буде об’єднуючою.

Хтось запитав мене: «Звідки я знаю, що в мене все в порядку, якщо живу в Церкві? Я бачу, що багато людей, які близькі до Христа, живуть церковним життям, хрещені, моляться, беруть участь у богослужіннях, виконують свої обов’язки в суспільстві, але не змінюються… Мабуть, навпаки. Я помічаю таке всюди в світі. Але хотілося б бачити інше в тому середовищі, яке ми називаємо “церковним”. Скажіть, отче, які ознаки говорять, що у мене все добре?»

Моя відповідь: немає ніяких точних ознак, тому що все в руках Божих. І зміни, які відбуваються, є внутрішніми, таємними, прихованими. Їх не видно натовпу.

Але деякі речі очевидні. Все, що відбувається в глибинах твоєї душі, знаєш тільки ти і Бог. Це невидиме. Але те, як ти ставишся до чоловіка або дружини, дітей та сусідів, бачать усі.

З книги отця Андрія (Конаноса) «У шлюбі є свої складнощі…»
переклад з новогрецької Сергія Рудька

Джерело 

Вас може зацікавити

Неймовірне чудо святителя Іоасафа

Редактор Головний

Сповідь позбавляє диявола влади над людиною, – прп. Паїсій Святогорець

Редактор Головний

«Старець Паїсій Афонський прописував одні сильні ліки від усіх хвороб і численних проблем»

Редактор Головний