6.1 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
Публікації Творіння святих отців

Світ беззахисний , але зрештою Христос допоможе,- прп. Паїсій Святогорець

Світ сьогодні заполонили різного роду “безпечностями”, але, будучи віддаленим від Христа,  світ відчуває надзвичайно велику беззахисність. В жодну епоху не існувало такої беззахисності, як у сучасних людей. І оскільки людські безпечності їм не допомагають, вони біжать на корабель Церкви, щоб відчути себе в духовній безпеці, бо вони бачать: світський корабель пішов на дно. Однак, як тільки вони побачать, що й у корабель Церкви просочується вода і там переймаються духом світу цього, а Духу Святого нема, і там тоді люди впадуть у розпач, оскільки після цього їм уже не буде за що вхопитися.

Світ мучиться, гине і, на жаль, всі люди змушені жити серед цих мирських мук. Більшість відчуває велике відчуження, байдужість – особливо зараз – відчуває це скрізь. Людям нема за що втриматися. Майже як в  прислів’ї: «потопаючий хапається за власне волосся», тобто шукає, за що б схопитися, як би врятуватися. Корабель тоне, а хтось, бажаючи врятуватися, хоче дістатися на щоглу. Він не думає про  те, що щогла піде на дно разом з кораблем. Він хапається за щоглу і тоне ще швидше. Я хочу сказати, що люди шукають, об що б їм опертися, за що схопитися. І якщо в них нема віри, щоб обпертися на неї, якщо вони не довірилися Богу настільки, щоб повністю на Нього покластися, то їм не уникнути страждань. Довіра до Бога – велике діло.

Раніше ми писали: Світ горить! Ви це розумієте?- прп. Паїсій Святогорець

Ті роки, які ми переживаємо,  дуже тяжкі і дуже небезпечні, але, зрештою, переможе Христос. Ось побачите, з якою повагою люди будуть ставитися до Церкви – тільки б ми [християни] жили правильно. Люди зрозуміють, що інакше нічого доброго не вийде. Політики вже зрозуміли, що якщо хтось і може допомогти людям у світі, який перетворився на божевільню, то це люди Церкви. Так, не дивуйтеся! Наші політичні діячі визнали своє безсилля, підняли руки вгору. До мене в келію прийшло якось кілька політиків і сказали: «Ченці повинні йти в світ на проповідь, наставляти людей. Іншого виходу нема». Які нелегкі роки!.. Якби ви тільки знали, до чого ми дійшли і що нас чекає в майбутньому!..

Вас може зацікавити

Благодать Божої Матері перебуває над усім православним світом: Проповідь у день свята Покладення чесного пояса Пресвятої Богородиці

Редактор Головний

Вирішуючи календарне питання, ми забуваємо про Сина Божого, Який прийде у світ від Діви Марії

Редактор Головний

Людина може довгий період життя бути в Церкві, але так і не наповнитися Його Божественною любов’ю

Редактор Головний