10.1 C
Lutsk
Неділя, 28 Квітень, 2024
Всі новини Публікації Творіння святих отців

Світ горить! Ви це розумієте?- прп. Паїсій Святогорець

Час, у який ми живемо, надзвичайно важкий та небезпечний, але в кінці переможе Христос. У нашу епоху більшість людей є освідченими і мчать по життю з шаленою швидкістю. Але оскільки не мають страху  Божого, а «начало премудрості –  страх Господень”, то в них немає гальм, і з такою швидкістю, без гальм , вони завершують перегони у прірві. Люди надто стурбовані усіма проблемами,  певною мірою доведені до одурення. Вони втратили свій орієнтир і мало-помалу ідуть до того, що не можуть контролювати себе.

Якщо навіть ті, хто приїздить на Святу Гору, настільки стривожені, то подумайте, як інші, віддалені від Бога та Церкви!

У всіх державах можемо бачити бурі чи  переполохи!  Нещасний світ – нехай протяне Бог Свою руку! – кипить, як сироварка. Подивіться, що роблять ті, хто має владу! Шкребуть-шкребуть та кидають усе в сироварку, а вона вже свистить! От-от вилетить клапан! Я сказав одній людині, котра займає високу посаду: « Чому ви не звертаєте увагу на деякі речі? До чого це призведе?» Він відповів мені: «Отче, спочатку зло було маленьким снігом, а зараз воно перетворилось у лавину.Допомогти може лише чудо».

Але дехто тим засобом, котрим хоче  допомогти ходу справ, робить лавину зла ще більшою. Замість того, щоб вплинути на освіту, виховання, виправити що-небудь, роблять ще гірше. Не турбуються про те, що зробити, щоб лавина розтаяла, а роблять її ще більшою. Але ж спочатку снігу не багато. Якщо він покотиться донизу, під відкіс, то стане сніговим куском. І цей кусок, збираючи сніг, дерева, каміння, сміття, стає все більшим і більшим та перетворюється в лавину. Так і зло: мало-помалу стало уже сніговою лавиною та котиться донизу. Зараз, щоб знищити лавину, зла потрібен  вибух бомби.

  •    Геронда, Ви переживаєте через все це?

–  Ах, а чому ж борода моя посивіла раніше, ніж потрібно? Мені боляче двічі. Спочатку, коли я щось передбачаю та кричу, щоб попередили, зло котре наближається.. Коли на це не звертають уваги ,злодіяння відбувається, і у мене починають просити допомоги. Зараз розумію, як мучились пророки. Вони були найбільшими мучениками! Вони були  більшими мучениками навіть за тихкотрі померли мученицькою смертю!Тому що мученики страждали не довго, тоді як пророки бачили, як твориться зло, і страждали постійно. Вони завжди кричали-кричали, а інші дуділи у свою дудку. І коли через цих інших людей, відступивши від Бога, приходив гнів Божий, то разом з ними мучились і пророки. Але тоді розум людей був обмеженим і вони полишали Бога та поклонялись ідолам. Сьогодні, коли люди полишають Бога свідомо, звершується велике  ідолослужіння.

Ми ще не усвідомили того, що диявол кинувся губити творіння Божі. Він влаштував «панкинію»(праця, у якійбере участь вся братія монастиря), щоб погубити світ, і світ прийшов у сказ. У світі стали з’являтись добрі переживання.  Він розлючений, тому що знає, що діяти йому залишилось не довго. Зараз він веде себе як порушник закону, який, коли його оточують, говорить: «Не спастись мені уже, вони мене зловлять!» – та руйнує все наліво і направо. Чи як під час війни, коли закінчились боєприпаси, солдати дістають ніж чи шаблю і кидаються в бій.Ібуде що буде! «Всеодно,- кажуть,- погинемо. Вб’ємо якомога більше ворогів!»

Світ горить! Ви це розумієте? Навалились не малі спокуси. Диявол розпалив такий пожар, що якщо навіть усі вогнеборці зберуться  разом, то не зможуть її погасити. Духовна пожежа у світі– не залишає нічого не пошкодженого. Залишається тільки молитись , щоб Бог помилував нас. Якщо розгороться велика пожежа, а  вогнеборці не зможуть нічого зробити, то люди повинні звернутись до Бога і просити у нього сильного  дощу, щоб полум’я погасло. Так і з тою духовновноюпожежою, яку роздув диявол. Потрібна лише молитва, щоби Бог допоміг.

Весь світ іде до одного – загальний розлад. Не можна сказати: «У будинку трішки зламане вікно чи ще щось, давай я це виправлю”. Весь будинок розвалився. Світ став зруйнованим містом. Все вийшло з під контролю.

Якщо тільки зверху щось зробить Бог. Зараз Богупотрібно працювати: де викруткою, де пряником, де батогом, щоб направити все це в потрібне русло. Світ має виразку, вона пожовтіла і може прорватись, але ще не дозріла. Зло дозріває, як тоді в Ієрихоні, який потрібно знезаразити, провести «дезінфекції».

Вас може зацікавити

У Цуманському благочинні попрощалися із трьома захисниками, що загинули внаслідок ракетного обстрілу на Миколаївщині

Редактор Головний

25 січня 2022 року – православний календар

Редактор Головний

17 вересня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний