20.1 C
Lutsk
Субота, 27 Липень, 2024
Проповіді

Справи милосердя є корисними тільки тоді, коли робимо добро не для власної вигоди, а для слави Божої

Християнин, який покладається на волю Божу, вірить, що проявляючи милосердя і віддаючи останнє, Господь поверне ще більше.

Про це під час проповіді у неділю 17-у після П’ятидесятниці сказав настоятель Свято-Покровського храму Луцька архімандрит Афанасій (Герман).

«Даєш гривню, а повертається сто, даючи сто, промислом Божим отримаєш тисячу», – наголосив він.

Отець Афанасій також зазначив, що справи милосердя є корисними тільки тоді, коли добро ми робимо не задля власної вигоди, а для слави Божої, очікуючи нагороди від Нього у Царстві Небесному.

Так, за словами священника, все, що людина має у житті, є тимчасовим. Віра, життя, здоров’я, батьків, дітей, друзів, майно чи гроші – це все не наше особисте, а дари Божі, якими слід навчитися правильно користуватися. Тож недільне Євангеліє повчає бути милосердним навіть до злих.

«Блаженний Феофілакт Болгарський пояснює це так: це благословіння дав Господь Іісус Христос апостолам, знаючи, що їм треба буде понести під час проповіді Євангелія від злих і невдячних людей, щоби, займаючись помстою чи вимагаючи правду від інших, апостоли зовсім не залишили проповіді благої звістки про спасіння», – наголосив отець Афанасій.

Та додав, що теж саме маємо робити і ми, християни, своїм життям славити Бога серед світу, не відволікаючись на помсту чи борги.

«Милосердя ми показуємо своїм дітям, коли виховуємо їх в строгості, чи коли говоримо правду тим, хто заблукав від істини. Однак, коли мати виховує дитину в очікуванні того, щоб її догледіли у  старості чи вихваляється, якою талановитою вона виховала свою дитину, то це вже не чисте добро. Тут додається ще й людська користь, тимчасова, – сказав священник та підсумував: Від правильної віри правильне життя, а від правильного життя – права віра і правильне розуміння усіх чеснот, які нам залишені у Євангелії. А правильна віра починається з правильного усвідомлення догмату Святої Трійці!»

Вас може зацікавити

Проповідь у неділю 16-у після П’ятидесятниці

Редактор Головний

Проповідь у неділю після Богоявлення

Редактор Головний

Правило віри і образ кротості: проповідь у день пам’яті святителя Миколая

Редактор Головний