6.1 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
Проповіді

Проповідь у неділю 3-тю після П’ятидесятниці

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

“Шукайте спочатку Царство Боже, усе інше буде у вас”. Так закінчується Святе Євангіліє у
3-тю неділю по Св. П’ятидесятиці.

“Никтоже может двома господинам работати либо единого возлюбит, а другого возненавидит” – за одного буде триматися, а інший не потрібний йому буде. Не можете Богу служити і мамоні. Не можливо для спасіння душі і тілу угождати, і душу спасати.

Ці святі Слова актуальні і в наш непростий час. Більшість, маючи достаток, не задовольняються тим, що Господь дає, не дякують за повсякденну турботу про милість до нас грішних.Не мають часу на молитву забувають про піст, забувають Господній день св. неділю, дні, в котрі шануються св. угодники Божі, мученики, праведники, котрі засвідчували віру Христову своїм життям і є прикладом повноти Божих слів, що Царство Боже силою береться і хто прикладає зусилля, досягне його.

Можна було б жити просто, без турбот, якби людина прагнула не більше, як потрібно, не робила забаганок. Бо що важливіше: тіло чи душа? Тимчасове чи вічне? Прагнули одівати і прикрашати не тільки тіло для ока, але і душу добрими справами, милосердям, молитвою. Ми хочемо і з тілом дружити, і Богу служити, але так не буває. Як вирішити роздвоєність нашої душі?

Правда Царства Божого вимірюється нашою любов’ю до Бога і ближнього нашого. Полюби Бога всім серцем, всією душею, усіма силами і ближнього свого як самого себе.

Ця правда потребує від нас, щоби серце, щоби думка сили були віддані не собі Богу, ближньому нашому.

Все, що у мене є, чим я утішаю себе і радію – це все належить не мені, належить Богу, ближньому моєму. Це значить, все, чим я користуюся, поверх необхідного, я віднімаю у Бога і Свого ближнього. Все, що у мене є, належить не мені, все, чим я користуюся поверх потреби, я когось відняв, я вкрав.

Якщо так налаштуватися, то легко було б жити вірою в Бога і милосердям ближньому, тому це би значило жити у духовній бідності і тілесній, нам ще не зрозумілій. Оце все стоїть за “легкими” словами Спасителя – “сину дай мені серце твоє” – і Христос Спаситель наш, Котрий зійшов з небес заради нас з вами, щоби допомогти очиститися від гріха, піклується тільки про те, що являється Божим піклуванням, хресним піклуванням живого Бога нашого, розпятого на Голгофі, і тоді ввійдемо в те Царство, де нічого нам не потрібно і де все дасть Господь. Амінь.

Прот. Василь Дудар,

настоятель Свято-Троїцького храму с. Соків

(Рожищенський благочинний округ)

Вас може зацікавити

Проповідь у неділю про блудного сина

Редактор Головний

«Проповідуй покаяння». Митр. Анафасій Лімасольський –пастирю

Редактор Головний

Предстоятель — про єдиний шлях до духовної досконалості. ВІДЕО

Редактор Головний