16.8 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Проповіді

Проповідь у день пам’яті Трьох Святителів

Во ім’я Отця, і Сина, і Святаго Духа.

Згадуйте наставників ваших, які звіщають вам слово Боже (Євр.13.7)

Сьогодні ми святкуємо з вами день пам’яті трьох великих святителів і вчителів Церкви – Василія Великого, Григорія Богослова, Іоана Златоустого. Незчисленними духовними дарами були обдаровані ці великі святителі, залишивши нам свої прекрасні творіння і приклад духовного наслідування.

Вони прославлені у віках не тільки як великі ієрархи, глибокі церковні письменники, мудрі вчителі та добрі керівники пастви, але як християни, вони володіли прекрасним даром милосердя до ближніх. “Будьте милосердні,як і Отець ваш милосердний”, – говорить святе письмо і Вони виконували ці слова в досконалості. Наприклад, святий Василій Великий, за словами свого товариша святого Григорія Богослова, не соромився і поцілунком уст пошанувати хворого і хворих обіймав як братів. В цьому не поступалися йому і Григорій Богослов та Іоан Золотоустий, вони також вважали милосердя – ліками для душі, а немилосердність і жорстокість – найтяжчим гріхом.

Найкраще висловлення шани для святих отців – наслідування їх прикладу, уподібнюватися до їх віри і благочестя. Віра і благочестя живуть і вдосконалюються добрими ділами. Бо, як говорить святий апостол Яків: «Віра без діл мертва». А із всіх добрих діл немає нічого вищого від милосердя. Прекрасний дар милосердя, дар Божественний, дар спасительний! Блаженні милосердні, бо вони помилувані будуть, – говорить Христос Спаситель.

Християнське милосердя приємне Богові, тому що воно служить виконанню Божественного закону любові. Не даремно ж Сам Господь Ісус Христос говорить: «Якщо хто любить Мене і слово Моє зберігає, і Отець Мій Небесний полюбить його, і до нього прийде, і у нього створить оселю». Ця прекрасна чеснота не аби яким чином дає благодать Божу, коли ми її проявляємо не тільки до собі подібних, але й до ворогів. Бути учасником милосердя закликають нас не тільки святі Мужі, але й Сам Господь говорячи, що зробили ви меншим цим, те зробили Мені”.

Знаючи все це, спішімо творити добро, звершуймо діло спасіння навіть малими і, на перший погляд, незначними ділами. Пам’ятаймо, що й склянка води, запропонована спраглому, наближає нас до Царства Небесного. Хоча б в малому старатись угодити Богу, святе письмо підтверджує це такими словами: “В малому був мені вірний над великим тебе поставлю”. Що може бути кращим в земному житті для людини коли Сам Бог оцінює твої діла і благословляє їх.

Милостиня – це вчасно сказане слово втіхи, і співчуття до чужого страждання, а інколи і просто чистосердечна посмішка. «Милосердя хочу, а не жертви», – говорить Христос Спаситель.

Христос закликає нас до спасіння, всіх без винятку: дорослих і малих, багатих і бідних, віруючих і безбожників, студжених і обтяжених, і всім Всевишній обіцяє спокій для душі. Сьогодні люди стають успішними, багатими, ситими, але справжнього щастя не мають, бо живуть без Бога, не виконують Його святу волю, самі себе позбавляють можливості бути спасенними, оправдовуючи себе, що не має часу, або не ми такі, а життя таке.

Згадуючи Святих учителів, розуміємо, що їхнє подвижницьке життя є джерелом не вичерпної духовної науки, повчання для всіх поколінь, які жили в період життя святих, і для нас. В день пам’яті святителів попросімо в молитві до них мудрості життєвої, здоров’я, чистоти серця, сил духовних, поваги до батьків, миру для нашої держави і допомоги у ділі спасіння для віруючих в нього людей.

Тож будемо, дорогі браття і сестри, весь час чинити добро своїм ближнім і, наслідуючи прекрасний приклад благочестя, котрий передали нам три великі святителі Василій Великий, Григорій Богослов, Іоан Златоустий, пам’ять котрих сьогодні ми звершуємо, і тим самим виконаємо святу заповідь Христову. Беручи приклад із життя святителів, вдосконалимося для вічного життя і виконаємо закон любові, на котрому тримається світ. Возхвалимо Господа на всякий час, якому хай буде честь і поклоніння нині і в усі віки. Амінь.

 

                                                                                                             Ієрей. Микола Павельчук

                                                                     Настоятель Свято-Покровського храму с.Піщане

                                                                     (Житнівський благочинний округ)

Вас може зацікавити

Проповідь у день Введення в храм Пресвятої Богородиці

Редактор Головний

Проповідь у неділю 10-у після П’ятидесятниці

Редактор Головний

Проповідь у неділю Антипасхи, апостола Фоми

Редактор Головний