13.5 C
Lutsk
Середа, 24 Квітень, 2024
Проповіді

Проповідь у четверту неділю після Пасхи, про розслабленого

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, Амінь.

Христос Воскрес, дорогі браття та сестри!

У четверту неділю після Пасхи згадується зцілення Христом розслабленого в Капернаумі. Про цю подію повіствує тільки св. Іоанн Богослов, розповідаючи в своєму Євангелії, що в Ієрусалимі біля Овечих воріт була купальня, яка називалася «Дім милосердя», біля неї було п’ять ходів, де лежала велика кількість тяжкохворих людей.

По Божому промислу Ангел сходив з небес і «возмущав», як каже нам святе Євангеліє, воду. Вона ставала чудотворна і зцілювала людей від будь-якої хвороби, але тільки першого, який заходив в воду зразу після сходження Ангела.

Як часто Ангел сходив і «возмущав» воду, нікому не відомо, але для нас зараз це і не є важливим. Важливим є те, що в цій «Овечій купальні», як ще називали це місце, благодать Божа зцілювала людину від невиліковної на землі хвороби.

І ось проходячи міста і поселення, відкриваючи людям таємниці Царства Божого, прийшов до Овечої купальні Христос. Він побачив тут хворих, які бажають зцілення. Серед них був чоловік, який терпів муки своєї хвороби тридцять вісім років. Христос підійшов до нього і спитав: «Хочеш бути здоровим?» (Ін.5,6). Хворий відповів йому: «Хочу, Господи, але немаю людини, яка б спустила мене в купальню, коли«возмутиться» вода, коли ж я приходжу другий вже сходить переді мною».

Можна собі уявити, який подвиг несла ця хвора людина, яке терпіння вона проявляла, несучи свою хворобу крізь таку велику кількість років. Розслаблений чоловік рік за роком продовжував лежати біля води з надією, що рано чи пізно допомога прийде до нього.

І тут видно, що перший, кого торкнеться милість Божа є не той, хто прийде до святині попереду всіх, а той, хто сповідує себе першим з грішників і по цій причині вважає себе найбільш безнадійним. До нього першого і приходить Христос Бог. «Встань, візьми постіль свою і іди», – говорить після цього розслабленому Христос. І хворий в той же час зцілився.

Через деякий час Іісус Христос зустрів його в храмі і сказав: «Ось ти став здоровим, не гріши більше, щоб не стало з тобою чогось гіршого» (Ін. 5,14). Господь показує нам основну причину його тяжкої і довгої хвороби – гріх.

Всяка хвороба не з’являється сама собою, без всяких причин. Головна причина ховається завжди в нас самих. Від того, як ми живемо, чи виконуємо євангельські заповіді, чи слухаємо свою совість, залежить наш стан. Якщо ми пригнічуємо в собі моральну чистоту, духовний ідеал, то ми обов’язково будемо хворі душею. Якщо ж хвора душа, то хворіє і все тіло. Розслабляє і вражає наш дух більше всього це гріх. Гріх є порушенням всіх моральних норм, а головне – Божих заповідей.  Всякий гріх робить нас розслабленими, як цього чоловіка, якого Господь зцілив біля Овечої купальні в Ієрусалимі.

У ці священні дні Пасхи Господньої, коли Господь переміг гріх, переміг найбільше зло – смерть, будемо радіти Воскресінню Христовому і молити, щоб Він воскресив наші душі. Амінь.

Ієрей Діонісій Волкотруб

Копачівський благочинний округ

Вас може зацікавити

Проповідь у день свята Введення в храм Пресвятої Богородиці

Редактор Головний

Через покаяння ми входимо у спілкування з Богом, – архієпископ Волинський та Луцький Нафанаїл

Редактор Головний

Проповідь у Великий четвер

Редактор Головний