3.2 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Волинська єпархія Новини Фото

У неділю про розслабленого архієпископ Нафанаїл звершив богослужіння у Свято-Покровському храмі Луцька. ФОТО

За богослужінням лунала молитва за мир в Україні та єдність світового православ’я. Також були піднесені молитви за позбавлення від коронавірусної інфекції та здоров’я медичних працівників. Була виголошена молитва під час згубної пошесті та смертоносної зарази.

Після Божественної літургії Архіпастир звернувся до присутніх з проповіддю, в якій відзначив глибоку віру та терпіння євангельського розслабленого, що 38 років чекав на чудо зцілення. Також владика наголосив, що іноді хвороби є наслідком гріховного життя людини, тож закликав віруючих слідкувати за своїм духовним життям.


Четверта неділя після Великодня присвячена спогадам про дивовижне зцілення Ісусом розслабленого (паралізованого) чоловіка, що 38 років не втрачав віри в Чудо. Про цю подію розповідає в своєму Євангелії святий Іоанн, який описував всі появи Господа під час свят в Єрусалимі.

В прадавні часи славилася своїми чудодійними зціленнями Овеча купіль. Розташована вона була недалеко від Храму в Єрусалимі. Купальня наповнювалася з джерела, але цілющі властивості їй надавало сходження час від часу Ангела Господнього і збурення ним вод. І позбавлявся хвороб лише той, хто першим встиг зануритися в цей момент. Багато людей зцілилося таким чином. А чоловік, що не міг самостійно рухатися, багато років чекав нагоди і вірив, що таки з’явиться людина, яка йому допоможе.

В одне із великих свят Господь завітав до Єрусалиму і відвідав Овечу купіль. Серед багатьох очікуючих на зцілення Ісус виділив розслабленого і звернувся до нього з питанням: чи насправді той хоче бути здоровим. Почувши ствердну відповідь, Син Божий закликає хворого встати, взяти свою постіль і йти. Він одним Своїм Словом зцілює нужденного, показуючи всім, хто сумнівається, що міцна Віра у Бога завжди знаходить свою винагороду.

Ця подія відбулася у суботу, що не на жарт розсердило юдейських священиків і ще більше налаштувало їх проти Ісуса. Вони не сприйняли до уваги сам факт зцілення і Божої Милості, не зрозуміли, що для проявлення доброти і співчуття не потрібно чекати нагоди. І навіть у суботу, коли заборонена будь-яка праця, потрібно докладати всіх зусиль, щоб допомогти ближньому. Вони хотіли схопити Христа, але той вже встиг загубитися серед юрби. 

Згодом, зустрівши зціленого у Храмі під час проповіді, Ісус нагадав чоловікові, що диво відбулося завдяки його міцній Вірі. І, щоб не опинитися в ще гіршій ситуації, не потрібно більше грішити. Ця історія нагадує всім нам, що смиренне терпіння і непохитна Віра у Бога завжди бувають винагороджені, а гріховна поведінка досить часто карається тілесними хворобами і стражданнями.

Вас може зацікавити

Поради Блаженнішого Митрополита Онуфрія всім, хто дотримується Різдвяного посту

Редактор Головний

Архієпископ Нафанаїл у неділю 10-ту після П’ятидесятниці очолив Літургію у кафедральному соборі. ФОТО

Редактор Головний

Архієпископ Нафанаїл очолив святкове богослужіння з нагоди 10-ої річниці освячення храму у с. Погулянка. ФОТО

Редактор Головний