25 C
Lutsk
Неділя, 1 Серпень, 2021
Основи православ'я Публікації Творіння святих отців

Гріх увійшов в моду, – прп. Паїсій Святогорець

Герондо, ми чули, начебто Ви сказали комусь про те, що буде війна. Це правда?

– Я ж  нічого не кажу, а ось народ говорить все, що йому заманеться. І навіть якщо я щось знаю – кому я стану про це говорити?..

– Війна, Герондо, це таке варварство!..

– Якби люди не облюбували гріх, то вони не дійшли б і до цього варварства. Але ще більше варварство – моральна катастрофа. Людируйнуються  і душевно і тілесно. Якась людина сказала мені: «Люди назвали Афіни джунглями, але подивитися –  ніхто з цих джунглів не йде. Всі говорять «джунглі!» і всі до цих джунглів сходяться». До чого ж дійшли люди! До стану тварин. Знаєте, як у тварин: спершу вони входять у хлів, випорожнюються, мочаться, потім гній починає розкладатися, перегоряти і тваринам стає тепло. Їм подобається в стайні і не хочеться нікуди йти. Я хочу сказати, що так і люди відчувають «тепло» гріха і не хочуть йти від нього. Вони відчувають сморід, але їм не хочеться йти від тепла. Якщо в хлів увійде новенький, то він не зможе витримати цього смороду. А інший уже звик, він постійно живе в хліву, і сморід його не турбує. А деякі, Геронде, виправдуються тим, що таке пречудове життя не в наші дні почалося. «Подивися, – говорять, – що коїлося в древньому Римі!..»

– Так, але в Римі люди поклонялися ідолам, були язичниками. І Апостол Павло (у Посланні до Римлян) звертався до язичників, які прийняли Святе Хрещення, але не позбулися ще поганих звичок. Не треба брати за зразок приклади найбільшого занепаду з кожної епохи. Сьогодні гріх ввели в моду. Подумати тільки – адже ми православний народ, але до чого дійшли! А про інші народи навіть і говорити нічого… Та найгірше те, що нинішні люди наповал захопились гріхом і коли бачать, що хтось не крокує в дусі часу, не грішить, має крапельку благоговіння, називають його відсталим. Таких людей зачіпає, що хтось не грішить. Гріх вони вважають прогресом. А це гірше за все. Якби сучасні  люди, які живуть у гріху, принаймні, це визнавали, то Бог помилував би їх. Але вони виправдовують те, чому нема виправдання, і співають гріхові привітання. А вважати гріх прогресом і говорити, що моральність віджила свій вік, це, крім всього іншого, найстрашніша хула на Святого Духа. Тому, якщо хтось, живучи в світі, живе праведно, зберігає своє життя в чистоті, то це має чималу ціну. Таких людей чекає велика винагорода.

Раніше ми писали: Настають непрості часи,- прп. Паїсій Святогорець

У давні часи розпусник чи пияк навіть на базар соромився піти, тому що люди почали б над ним насміхатися. А якщо жінка підгулювала, то вона і носа з дому боялася висунути. І можна сказати, це було певною силою, яка стримувала гріх. А сьогодні, якщо людина живе правильно, якщо, наприклад, дівчина живе в благоговінні, то про неї говорять: «Та вона що, з місяця звалилася?» І взагалі: у давнину, якщо мирські люди чинили гріх, то вони, нещасні, переживали відчуття своєї гріховності і ставали трохи смиреннішими. Вони не висміювали тих, хто жив духовно, але навпаки – захоплювалися ними. А в наші часи ті, хто грішить, не почувають за собою провини. Поваги до інших у них теж нема. Все зрівняли з землею. Якщо людина не живе по-світськи, то грішники роблять з неї посміховисько.

 

Вас може зацікавити

9 листопада Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Нестора Літописця

Редактор Головний

Настанови Василія Великого священнику, якому належить служити Святу Літургію

Редактор Головний

Які обов’язки похресників по відношенню до хресних батьків?

Редактор Головний