2.9 C
Lutsk
Вівторок, 19 Березень, 2024
Всі новини Публікації Творіння святих отців

Феодосій Великий: Як прожити життя, за яке не соромно

І як же його влаштувати?

Закликайте Бога на допомогу

«Без мене не можете робити нічого» (Ін. 15: 5) – говорить нам Спаситель. Дійсно, нічого по-справжньому хорошого, співзвучного волі Творця, без співробітництва з Ним у нас створити просто не вийде. Висновок: у будь-якій ситуації необхідно молитися Богу, щиро звертаючи до Нього сподівання свого серця. Повірте, Він все влаштує, головне, бути старанними, терплячими і не очікувати швидких результатів. Ви здивуєтеся, але життя буде поступово змінюватися в кращу сторону, а присутність в ній Бога утримає від «поворотів не туди».

Преподобний Феодосій походив з каппадокійської сім’ї, читав і співав на кліросі в Церкві. Але щоб розібратися, що робити далі, і як правильно побудувати своє життя, він старанно молився про це Богу. Результати не змусили себе чекати: відвідавши Святу Землю, Феодосій зустрівся з Симеоном Стовпником, який передбачив юнакові чернече майбутнє. Зрозумівши своє призначення, подвижник 30 років прожив у печері, де за преданням, зупинялися знамениті східні волхви. І пізніше, коли навколо Феодосія зібралися однодумці, завдяки старанній молитві він отримав одкровення від Бога про те, де заснувати обитель для братії. Життя складалося в потрібному ключі.

Творіть справи милосердя

Величина милосердя визначається не обсягами, а широтою людської душі. Всі ми пам’ятаємо історію про лепту вдовиці, малу в грошовому вираженні, але велику в її духовному значенні. Справою милосердя може стати добре слово або посмішка, яка підбадьорить людину, що сумує. Участь краще байдужості, а крім того, хороша звичка, яка приємно змінить ваше життя. Людина, що допомагає своєму ближньому на регулярній основі, проживає життя більш насичено, а головне, корисніше для тих, хто виявляється поруч.

Преподобний Феодосій годував жителів околиць свого монастиря під час голоду. Він влаштував будинки для подорожуючих, окремі лікарні для ченців і мирян, а також притулки для престарілих на території обителі. А враховуючи різнорідний склад парафіян, зробив богослужіння в храмі на декількох мовах.

Боріться за свої ідеали

Можна мовчки погоджуватися з усім, що відбувається навколо, а можна відстоювати бастіон своїх цінностей, не дозволяючи нікому перетинати його кордони. Наявність переконань дає відчути життя і свою грунтовність, приналежність до чогось вищого і світлого. Звичайно ж, за свою віру необхідно боротися, використовуючи для цього духовні та інтелектуальні сили. Життя з переконаннями в тисячу разів сильніше за життя, в якому вони відсутні.

Преподобний Феодосій, здавалося б, був тихим ченцем в глухій пустелі Палестини. Але як тільки виникла єресь Євтихія і Севера, які не визнавали священства і Таїнств, святий підняв голос на захист святинь Православ’я. Він написав слово до імператора, який змирився і залишив свою оману. Пізніше, коли монарх знову повернувся до єресі, Феодосій відправився в Єрусалим і вже там публічно повторив своє викриття, остерігаючи віруючих від ухилення в неправду. За це він потрапив на заточення, але вийшов на свободу після смерті імператора. А після спокійно повернувся в обитель, щоб мирно завершити своє гідне життя на землі і відійти до Господа.

Володимир Басенков

Вас може зацікавити

Загинув під час штурму на Харківщині: клірики Колківського благочиння звершили Чин похорону загиблого воїна

Редактор Головний

Звернення членів єпархіальної ради та отців благочинних до керуючого єпархією архієпископа Нафанаїла

Редактор Головний

Проповідь у день свята Обрізання Господнього

Редактор Головний