9.6 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Проповіді

Добрі справи робляться не для «піару», – митр. Онуфрій

Добрі справи ми повинні робити не для того, що потрапити на YouTube чи «засвітитися» в Інтернеті, а щоб отримати «вічну нагороду» від Бога.

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в день пам’яті великомученика Пантелеімона, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Заздрість, гординя, злість, як і в часи великомученика Пантелеімона, живуть серед нас, і ми повинні боротися проти них, тому що вони з’їдають саму людину. Та людина, яка виганяє з себе ці пристрасті, щасливіша, здоровіша і довше живе», — відзначив Предстоятель і додав, що потрібно змушувати себе до внутрішньої боротьби.

На переконання Архіпастиря, зброєю проти людських пристрастей і пороків є молитва, Слово Боже і добрі справи.

Однак, як підкреслив Блаженніший владика, добрі справи ми повинні робити «не для того, щоб показати себе на YouTube або “засвітитися” в Інтернеті, а так, щоб не знала “ліва рука твоя, що робить правиця твоя” (Мф. 6: 3)».

«Тільки така добра справа приносить користь людській душі, — відзначив Його Блаженство. — А якщо ми робимо її для реклами, то оплески і похвалу ми отримуємо ще до того, як Бог нас винагороджуватиме. Та тоді вже не буде, за що нагороджувати — ми вже отримали замість вічної нагороди тимчасову».

Також Блаженніший Митрополит Онуфрій додав, що «в усі часи існує проблема, як знайти Бога, як примиритися з Ним і як досягти вічного спасіння душі», та розповів, як цю проблему вирішувати. «Та людина, яка буде змушувати себе молитися, робити добрі справи, прощати людям образи, обман тощо, — буде приємнішою і ближчою до Бога, тому що Бог любить тих, хто себе сам змушує йти до Царства Небесного, а не чекає, коли його інший штовхатиме чи Бог тягнутиме», — сказав владика.

Насамкінець Предстоятель закликав будувати своє сучасне і майбутнє за Законами Божими, тому що, за його словами, «те, що збудоване на Божих законах є вічне, бо Бог є вічним, а те, що побудовано на людських законах, — тимчасове».

Вас може зацікавити

Проповідь у день собору святого пророка і Предтечі Господнього Іоанна

Редактор Головний

Проповідь у день пам’яті 12-ти апостолів

Редактор Головний

Святитель Спиридон проти розкольників, – прот. Олександр Шаргунов

Редактор Головний