11.8 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Відео Проповіді

«Слово Предстоятеля»: Єдиний шлях вирішення глобальних проблем людства — віддати себе в рукі Божі. ВІДЕО

10 серпня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сорок другий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів, вирішення яких проблем людства пропонує Євангельська історія про диво насичення Спасителем 5.000 людей п’ятьма хлібами і двома рибами (Мф. 14:13-22), яку Церква пропонує в Неділю 8-му після П’ятидесятниці.

За словами Архіпастиря, ця священна історія пропонує вирішення такої сучасної глобальної проблеми людства — дефіциту їжі, питної води і кисню на земній планеті.

«У світі проживає 7,5 млрд. людей. Вчені підрахували, скільки треба кисню, води, їжі і забили тривогу, що не буде чим годувати, поїти людей, не буде, чим дихати, — пояснив він. — З’явилося багато проектів. Один із проектів пропонує людству глобальну війну, другий проект — це узаконення абортів, тобто вбивство ненароджених дітей, третій — узаконення евтаназії, четвертий — узаконення одностатевих шлюбів. Та все це є великий гріх, а гріх ніколи не був людині помічником, жодного разу гріх не допоміг вийти з кризи. Ці закони, навпаки, загрожують людям знищенням».

Тому єдиним шляхом до вирішення цієї глобальної проблеми, на переконання Його Блаженства, є той шлях, що ми бачимо в цьому Євангельському зачалі, — люди пішли за Христом.

«Якщо людство знайде в собі мужність піти до Бога, віддати себе в руки Божі, то будьте впевнені, що Господь прогодує не тільки 7,5 млрд. людей, а й набагато-набагато більше. Тому що в Бога дарів — безкінечність», — пояснив Владика.

Також Блаженніший владика звернув увагу на той момент, чому люди, коли наситилися, «назбирали 12 повних кошів» їжі (Мф. 14:20), а не 13 чи 15. «Господь зробив так, щоб кожен із 12 апостолів взяв короб на свої плечі і відчув, що Бог є Милосердний, тільки б людина не відверталася від Нього», — додав він і нагадав, що далі Господь, змушуючи апостолів відплисти на човнах, повчає нас: зробивши добру справу, потрібно відійти в тінь і не затуляти собою Бога.

Ще один важливий аспект, на який звернув увагу Митрополит Онуфрій, — Господь не Сам роздає хліб людям, а через апостолів, так само, як і в церкві люди отримують дари Божі не з рук Божих, а через священників.

«Якось мені сказали, що “я Бога маю в душі і до церкви не піду, бо не хочу попам кланятися», — навів приклад із свого життя Предстоятель і підкреслив: — Та до церкви йдуть не до попа, йдуть до Бога, а священник такий самий слуга Божий, як кожна людина. Священник роздає Божі дари людям і сам же отримує Божі дари. Господь так зробив, щоб нагадати нам, що ми всі — діти Божі, і для всіх нас один закон — Закон Євангелія».

Наостанок Блаженніший владика закликав усіх жити в любові до Бога та любові і повазі один до одного.

Вас може зацікавити

Єпископ Афанасій прочитав другу частину Великого канону у кафедральному соборі. ФОТО

Редактор Головний

Проповідь у день Введення в храм Пресвятої Богородиці

Редактор Головний

Проповідь у 4-у неділю після П’ятидесятниці

Редактор Головний