14.4 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Проповіді

Для спасіння душі недостатньо знати Євангеліє напам’ять, головне – внутрішнє прийняття Благодаті Божої, – архієпископ Нафанаїл

Євангеліє, яке читалося на вечірній напередодні неділі 27-ої після П’ятидесятниці, навчає кожного православного християнина тому, що для пізнання Бога потрібно, передусім, впустити Його у своє серце. Оскільки недостатньо знати Священне Писання напам’ять, недостатньо жити, як нам здається, у Церкві Христовій, недостатньо бути лише учасниками Таїнств.

На цьому наголосив під час проповіді архієпископ Луцький та Волинський Нафанаїл.

Владика підкреслив, що навіть апостоли, які ходили весь час з Господом, коли Він проповідував, з повеління Господа робили чудеса та самі були учасниками Божественної сили, і вони, коли Господа розіп’яли, засумнівалися, чи справді це був Месія.

«Він, дійсно, був Сином Божим, а вони (апостоли, – Авт.) засумнівалися. Це нам нагадує, що ми часто живемо у Церкві Христовій, здавалося б, за заповідями, які нам дані, є учасниками Таїнств, але і до нас стосуються ці слова Господа: “о несмысленная и косная сердцем, еже веровати о всех, яже глаголаша пророцы”(Лк. 24:25) (переклад Огієнка: О, безумні й запеклого серця, щоб повірити всьому, про що сповіщали Пророки!”) Ці слова говорять про те, що оскільки апостоли думали, як люди, та страждали великим сумнівом, то Господь називає їх безумними та повільними у віруванні всього того, що передбачали пророки. Бо можна вірувати частково і вірувати повністю у Священне Писання, яке нам розповідає про Бога, про нас самих, як спасатися у цьому світі. Слід також і розуміти, що є дещо таке духовне, яке ми повинні пустити у своє серце і жити тим Духом Святим, який відкриває наші очі душі», – зазначив Архіпастир та додав, що апостолам Луці та Клеопі, що не впізнали Господа, Який був поряд з ними, відкрилися очі тільки тоді, коли вони стали причастниками Тіла і Крові.

«Вони вкусили Тіла і Крові Господніх, і тоді Благодать Божа їм усе відкрила. І ми повинні розуміти, що прочитати Євангеліє, навіть вивчити його напам’ять недостатньо для пізнання Господа, бо якщо не відбудеться внутрішньої зустрічі з Господом та прийняття Благодаті Божої, яка просвіщає нас, то ми у церкві не будемо знати до кінця, що відбувається», – пояснив архієпископ Нафанаїл.

За словами владики, тільки Господь Іісус Христос своїм Божеством, Своєю Божественною Силою може просвітити людину. Тоді незгоди, які її оточують, не тільки можливо буде переживати достойно, по-християнськи, а й розуміти, що насправді відбувається. А відбувається спасіння усіх православних християн! Тільки шляхи, якими йде це спасіння, люди часто не бачать, бо часто ними володіє стихія цього світу, світу, який говорить тільки про благополуччя тут, на землі, а зовсім забуває про блага небесні.

На завершення владика побажав вірянам не соромитися своєї церковності, адже «ми – раби Божі, а якщо Я не зумів втілити у своє життя, що Господь сказав, то тільки про це жалію і молю Бога, щоб Він дав у цьому світі достойно прожити і наслідувати Царства небесного».

Читати також: Напередодні Неділі 27-ї після П’ятидесятниці Архіпастир звершив всенічне бдіння у храмі Всіх Святих землі Волинської. ФОТО

Вас може зацікавити

Проповідь у день пам’яті святителя Іоанна Златоуста

Редактор Головний

Проповідь у Велику п’ятницю

Редактор Головний

Проповідь у 25-у неділю після П’ятидесятниці

Редактор Головний