4.7 C
Lutsk
Неділя, 28 Листопад, 2021
УПЦ

Через гріхи людина стає мішенню для демонів — Блаженніший Митрополит Онуфрій. ВІДЕО

Якщо ми опинилися далеко від Отчого дому, треба не впадати у відчай, а встати й мужньо піти, постом і молитвою долаючи труднощі на шляху до Бога.

На це звернув увагу Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у своїй проповіді в Неділю про блудного сина, закликавши постом і молитвою йти крізь терни до Бога. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав Євангельську притчу про блудного сина (Лк 15, 11-32) та наголосив, що цією історією Спаситель яскраво показує нам гріх та милосердя Боже.

За словами Архіпастиря, кожна людина, яка живе не за Божою, а за власною волею, врешті-решт починає грішити й опиняється в «країні», далекій від Бога. Щобільше, навіть коли людина загрузла в гріхах, часто вона не усвідомлює наслідки цього.

«Якщо ми грішимо, живемо за власною волею, то йдемо в далеку країну, марнуючи там своє багатство. Але людині, яка дає волю своїм тілесним пристрастям, іноді здається, що вона відчуває незадоволення в собі від того, що просто не може дати волю своїм пристрастям, що якщо ще більше їх звільнить, ще більше буде їм догоджати, то це призведе її до щастя й блаженства. Але все буває навпаки: чим вона більше грішить, тим стає гіршою. Гріх спокушає людину і знімає благодатний покров з її душі, від чого людина мучиться, стає вразливою для демонів, світу й пороків, людина стає мішенню», – застеріг Блаженніший владика.

Його Блаженство підкреслив, що блаженна та людина, яка навіть низько впавши, подібно до блудного сина, врешті приходить до тями й повертається до Отчого дому, до Бога.

«Блудний син подумав і згадав, що було в отчому домі, і бачачи, що він має сьогодні, сказав собі: «Встану й піду». Ось це найважче зробити: встати й піти, – зауважив він. – Ми іноді розуміємо, що неправильно живемо, усвідомлюємо, що треба встати й піти, але цього не робимо – в нас немає рішучості, в нас немає мужності. А він встав і пішов. Шлях до отчого дому з країни далекої був непростий, блудний син був обірваний, голодний, але здолав довгу дорогу».

Водночас Його Блаженство звернув увагу на милосердя Боже до нас, нагадавши, як батько біг з обіймами назустріч своєму блудному сину. «Милосердя Боже таке, що навіть занепалого грішника, який повертається в Отчий дім через покаяння, Бог зустрічає ще на відстані та велить йому “негайно одежу найкращу, і його зодягніть, і персня подайте на руку йому, а сандалі на ноги” (Лк. 15, 22)», – продовжив він.

Блаженніший Митрополит Онуфрій також відзначив, що «двома крилами», які принесли блудного сина до отчого дому, є саме піст і молитва. Тому й для нас піст і молитва є тими двома крилами, що наближають до Отчого дому.

«Постом і молитвою ми відриваємося від гріха. Постом і молитвою ми долаємо шлях, який повинні пройти, щоб досягти Отчого дому. І напередодні Посту Церква нас закликає, щоб у цей час ми особливо потурбувалися про те, що якщо <…> ми далеко від Отчого дому, то нам треба встати й мужньо піти, постом і молитвою долаючи ті труднощі, які зустрічаються на шляху, очищаючи себе і наближаючись до Отчого дому», – закликав він.

При цьому, як додав Предстоятель, навіть опинившись у найвіддаленішій «країні» від Отчого дому, – «не треба впадати у відчай та уявляти собі картину повернення неможливою, треба мужньо встати й піти, піти нехай повільними кроками, але в напрямку до Отчого дому».

«Один проходить цей шлях за місяць, два, інший – за рік, деякі йдуть все життя. Але якщо Господь знаходить людину на цьому шляху, на шляху повернення в Отчий дім, то така людина вже має надію на вічне життя і блаженство», – зазначив Митрополит Онуфрій та побажав жити за Божими заповідями, а у випадку їх порушень – мужності й твердості для повернення до Отчого дому, до примирення з Богом.

Вас може зацікавити

Тільки жертовне добро є справжнім – коли нічого не чекаємо у відповідь, – Предстоятель УПЦ. ВІДЕО

Редактор Головний

Навіщо кожній людині слід себе преображати? “Слово Предстоятеля”. ВІДЕО

Редактор Головний

Предстоятель розповів про вірність Богу та те, яку найбільшу помилку може зробити людина

Редактор Головний