11.8 C
Lutsk
Неділя, 28 Квітень, 2024
Всі новини УПЦ

Сьогодні всі ми складаємо іспит на любов – Блаженніший Митрополит Онуфрій

У своїй проповіді в другу Неділю після П’ятидесятниці Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, як укріпитися на шляху спасіння людині, яка постійно впадає у гріхи. 

У своєму слові Першосвятитель зауважив, що святі, які перерахуються в календарі — це не всі, хто перебуває на Небі.

«Це маленька-маленька частинка, а святих дуже багато. І ми сьогодні прославляємо всіх святих, які засяяли на наших землях», — зазначив Архіпастир.

Його Блаженство звернув увагу, що особливо багато святих просіяло на нашій землі під час атеїстичного режиму, коли людей гнобили, заставляли відрікатися від Бога, коли з них знущалися, гнали, але люди не відступали від Бога, не відверталися від Божественної любові, а все терпіли незлобиво.

В якості прикладу незлобивого терпіння та несення подвигу вірності Христу Предстоятель розповів про мученицьку кончину священномученика Володимира (Богоявленського).

«Коли його розстрілювали тут, недалеко біля Лаври, на гірці, він благословив своїх катів. У цьому проявилася його досконала любов; любов, коли людина не тільки любить своїх приятелів, а й любить своїх ворогів і благословляє тих, хто ненавидить та проклинає її», — сказав Блаженніший владика.

Архіпастир підкреслив, що сьогодні усі ми також маємо свої спокуси та випробування.

«Сьогодні кожен із нас і всі ми разом, складаємо екзамен на любов — чи ми маємо любов до Бога і до ближнього, чи ми не маємо її. І мені приємно, що сьогодні ті, хто є тут, а також, і багато відсутніх, дійсно показали справжню християнську любов, попри те, що про них подекуди говорять неправду, їх ображають, віднімають храми, але люди все одно люблять і моляться за тих, хто ненавидить і ображає нас», — зауважив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Також у своєму слові Предстоятель звернув увагу, що сьогодні Свята Церква згадує святих, які просіяли і на горі Афонській.

«Святі, які просіяли в наших землях, також мають причетність до Афонських святих, тому що преподобний Антоній, який є засновником цієї святої обителі прийшов з гори Афон, приніс звідти чернечий устав, чернечу культуру, чернечу духовність і тут заснував багато обителей. Він є засновником всього руського монашества. Тобто звідти прийшло все монашеське життя, яке сьогодні є у святих обителях, де людина цілковито посвячує себе Богові», – розповів Архіпастир.

Його Блаженство підкреслив, що чернецтво — це непростий подвиг, адже все, що має людина — тіло, душу, розум — все це у чернецтві вона посвячує служінню Богові, а тому Першосвятитель особливо закликав віруючих остерігатися критики людей, які взяли на себе подвиг чернецтва.

«Так, буває, що і монахи падають і встають, і ми падаємо і встаємо. Таке життя. Але спасеться та людина, яка коли впаде, не лежить, а підіймається і знову встає. Та людина йде шляхом спасіння», — сказав Блаженніший владика.

Підсумовуючи сказане Блаженніший Митрополит Онуфрій побажав, щоб Господь допомагав усім нам виховувати в собі любов до Бога і любов до ближнього.

«Любов до Бога, — ще раз підкреслив Предстоятель, — це виконання священних Божественних законів. Бог є любов, і всі закони, які Бог дав нам, це є закони любові. Та людина, яка живе за законами любові, сама стає любов’ю. Це проста річ. І якщо ми будемо намагатися, навіть падаючи чи спотикаючись, жити по заповідях любові, то ми також здобудемо ту міру любові, яку мали наші святі предки. Їх сьогодні Свята Церква прославляє, адже вони вже на Небі разом з усіма ангелами та усіма святими прославляють єдиного в Трійці Бога», — наголосив Першосвятитель.

Вас може зацікавити

11 серпня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Предстоятель — про коронавірус і помилкове геройство. ВІДЕО

Редактор Головний

18 березня 2024 року – календар з повчанням

Редактор Головний