12.4 C
Lutsk
Четвер, 28 Березень, 2024
Основи православ'я

Бог прощає будь-який гріх, якщо ми щиро каємося, – Предстоятель

Якщо людина – раб багатства, і щоб зберегти його, обманює, грабує, навіть вбиває – то багатство є ідолом і заважає спасінню, пояснив Блаженніший Онуфрій.

15 грудня 2019 року у своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій прокоментував євангельську притчу про багатого юнака і вушко голки (Мф. 19: 16-26), повідомляє  Інформаційно–просвітницький відділ УПЦ.

Першоієрарх наголосив, що ця притча вчить нас тому, що таке земне багатство і як спастися.

«Земне багатство – це дар Божий, який Бог дає кожній людині, щоб вона жила на землі, скільки їй Бог призначив. А маючи надлишок, щоб вона простягнула руку з милостинею тому, хто її потребує. Багатство – це дар Божий, а не плоди моїх старань, для нього я день і ніч працював, складав, рахував… Не від мого старання і бажання залежить багатство, а від бажання Бога дарувати його мені», – розповів Архіпастир.

За словами Блаженнішого владики, Бог дарує людині земні блага не для примноження, а для потреби. «Якщо людина так ставиться до багатства, то воно не заважає йти шляхом спасіння. Якщо людина є рабом багатства, тобто заради того, щоб зберегти і примножити багатство, обманює, грабує, навіть вбиває – то багатство є ідолом і заважає увійти в Царство Небесне», – пояснив він.

Його Блаженство звернув увагу на те, що багатство є перешкодою для спасіння тоді, коли людина, хоча і прагне жити за заповідями, всі надії покладає на свої скарби.

«Нам сьогодні здається, що багатому легше спастися – він може приїхати до церкви, у нього є гроші на метро, таксі, машину, він може дати милостиню, а бідному начебто складніше спастися – він не може в храм дістатися, бо немає грошей на метро, не може дати милостиню. Ні, важче спастися тому, хто сподівається тільки на багатство. Якщо людина ставиться до багатства, як до дару Божого, і є владикою над багатством, то вона йде шляхом спасіння, – зазначив Архіпастир».

За словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, спасіння є даром Божим, який ми повинні старанно вимолювати у Господа.

«Ми всі повинні просити у Бога спасіння:” Господи, спаси мене! ” Людині, яка живе благочестиво, за заповідями Божими, легко вимолити собі спасіння, а грішникові – важче. Однак це не повинно занурювати нас у відчай, – дав пораду владика і продовжив: – Бог є Любов, є Милосердя, і немає такої людини, від якої б Він відвертався, це ми відвертаємося від Бога. Якщо найбільший грішник скаже: “Господи, прости мене і подаруй дар спасіння!” – Господь подарує спасіння».

Також Предстоятель нагадав, що Бог прощає будь-який гріх, якщо ми щиро каємося. «Тільки треба соромитися грішити, зате мати безсоромність у покаянні. Так кажуть святі отці, бо зазвичай так відбувається, що коли ми грішимо, то ми безсоромні, а коли приходить час покаяння, то: “Ой, як соромно!” “Ой, що подумають?» А треба бути безсоромним в покаянні – все одно, що скажуть, що подумають – і сказати: Господи, прости мене, я винуватий!» – дав він духовну настанову.

Митрополит Онуфрій підсумував: «Якщо ми будемо прагнути правильно розпоряджатися земними благами і жити благочестиво, за заповідями Божими, тоді отримаємо від Бога найбільший дар – дар вічного спасіння».

Читати також: Проповідь у неділю 26-у після П’ятидесятниці

Вас може зацікавити

Священник УПЦ розповів про правила Причастя важкохворих

Редактор Головний

Предстоятель УПЦ пояснив, у чому завдання людини на шляху до спасіння

Редактор Головний

Для чого людині потрібна Церква

Редактор Головний