-3.3 C
Lutsk
Четвер, 9 Грудень, 2021
Основи православ'я

Згрішили – повинні каятися, а не шукати виправдання, – Предстоятель

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій закликав у день пам’яті свт. Іоанна Златоуста прагнути хоч трохи бути подібними до нього та свято зберігати чистоту Православної віри. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Святі є для нас зразками, на який ми повинні дивитися і сказати собі: Бачиш, як людина може і має жити, а як ти живеш? Перестань красти, перестань ненавидіти людей, перестань грабувати — і ти будеш хоч трошки подібний до святого!», — наголосив Предстоятель, звертаючись до вірян зі словом проповіді.

Як підкреслив Блаженніший владика, є скарби духовні і матеріальні, але найголовніший духовний скарб — це чиста Православна віра.

«Якщо людина має цей скарб, то завжди може здобути собі спасіння, якщо не має, то навіть може хотіти бути спасенною і ставити питання, як колись книжник питав у Спасителя: “Учителю Добрий, що робити мені, щоб вспадкувати вічне життя?” (Лк. 18, 18), — але не отримає. А вічне життя здобувається просто — живи за Божественними законами!», — пояснив Архіпастир.

Його Блаженство також нагадав важливий урок: якщо ми згрішили, то повинні каятися, а не шукати собі виправдання.

«Якщо ми згрішимо, то повинні не виправдовувати себе, що я був хворий і так далі, а сказати: “Господи, прости мене! Господи, я винуватий!” — порадив владика і додав: — І Господь завжди простить будь-який гріх, не прощається лише той гріх, у якому ми не хочемо каятися, в якому ми виправдовуємося».

Насамкінець Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав жити благочестиво, прощати один одного та берегти чистоту Православної віри. «Це є той шлях, що веде до вічного спасіння у Христі Ісусі Господі нашім», — підсумував Архіпастир.

Вас може зацікавити

Чому перед Петровим постом установлена загальниця

Редактор Головний

Сьогодні Церква вшановує пам’ять архімандрита Іоанна (Крестьянкіна)

Редактор Головний

Прп. Паїсій Святогорець про те, чому журнали, передачі та сайти ніяк не допомагають покращити життя

Редактор Головний