19.3 C
Lutsk
Неділя, 5 Травень, 2024
Всі новини Основи православ'я Публікації

Молитовне правило, або навіщо молитися щодня

Молитва православного християнина – це бесіда, спілкування з Богом. Звернення до Господа в молитві – потреба душі віруючої людини, не дарма Святі Отці називали молитву диханням душі.

Щоденна молитва тому і називається правилом, що обов’язкове до виконання. Кожен православний християнин молиться вранці і перед сном; він молиться і перед їжею, а після їжі вдячний Богові. Християни моляться перед початком будь-якої справи та по закінченні.

Святі Отці нас навчають, що у молитовному житті повинна бути регулярність і дисципліна. Щоденне молитовне правило не можна пропускати і молитися тільки тоді, коли захочеться або тоді, коли буде настрій для молитви. Християнин – воїн Христов, в хрещенні він приймає присягу на вірність Господу. Життя будь-якого воїна, солдата називається службою. Будується вона за особливим розпорядком і статутом. І православна людина також несе свою службу, здійснюючи молитовне правило. Ця служба Богу проходить за статутами Церкви.

У ранкових молитвах християни просять у Бога благословіння на день прийдешній і дякують Йому за ніч, що минула. Вечірні молитви готують нас до сну, а також є сповіданням гріхів минулого дня. Окрім ранкового і вечірнього правила, православна людина протягом всього дня повинна зберігати пам’ять про Бога і подумки до Нього звертатися.

“Перебувайте в Мені, а Я — у вас. Як галузка не може приносити плоду сама по собі, якщо не буде на виноградній лозі, так і ви, якщо не будете перебувати в Мені. Я є Виноградна Лоза, ви — галузки. Хто перебуває в Мені, а Я в ньому, той приносить рясний урожай, бо без Мене не можете робити нічого. Хто в Мені не перебуває, буде відкинений геть, мов та гілка, і всохне; їх збирають і кидають у вогонь, і вони згорають. Якщо ж будете перебувати в Мені, а Мої слова перебуватимуть у вас, то чого б тільки забажали, просіть — і станеться вам. У цьому прославлений Мій Отець, щоб ви приносили багатий урожай і стали Моїми учнями.” (Іоанна 15:4-8)

Багато матерів грудних дітей скаржаться, що у них зовсім не залишається часу на щоденне правило. Дійсно, коли дитина росте і про неї треба дбати вдень і вночі, виконувати повне молитовне правило дуже непросто. Тут можна порадити постійно творити внутрішню молитву впродовж дня і у всіх справах, і турботах просити у Бога допомоги. Так наше життя буде проходити з постійною пам’яттю про Бога і ми не забудемо Його в суєті мирській.

Читання канонів, акафістів, псалмів допомагає в скорботні або важкі періоди життя. Наприклад, канон Молебний Богородиці (він є в молитвослові) читається в усякій скорботі душевній і при важких обставинах, як зазначено в самій його назві. Якщо християнин хоче взяти на себе особливу молитовне правило (читати канони або, наприклад, творити Ісусову молитву: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного» на вервиці, він повинен взяти на це благословіння духівника.

Можна почути таку думку: навіщо так часто звертатися до Бога зі своїми проханнями, молитвами? Господь і так знає, в чому ми маємо потребу. Мовляв, звертатися до Бога потрібно лише в особливих випадках, коли це дійсно необхідно.

Така думка – всього лише виправдання власної ліні. Бог – Отець наш Небесний, і як і кожному Отцю, Йому хочеться, щоб Його діти спілкувалися з Ним, зверталися до Нього. І Божа благодать, і милість до нас не можуть збідніти ніколи, скільки б ми не зверталися до Бога.

Є така життєва історія. У будинку багатих людей перестали молитися перед їжею. Одного разу до них в гості прийшов священик. Стіл був вишуканий та подали ще кращі страви. Сіли за стіл. Всі дивилися на священника і думали, що тепер він помолиться перед їжею. Але священник сказав: «Господар повинен молитися за столом, він – перший молитовник в сім’ї».

Настало незручне мовчання: в цій родині ніхто не молився. Батько відкашлявся і сказав: «Знаєте, дорогий отче, ми не молимося, тому що в молитві перед їжею завжди повторюється одне і те ж. До чого робити одне і те ж щодня? Ні, ми не молимося».

Священник здивовано подивився на всіх, але тут семирічна дівчинка, дочка господаря, запитала: “Тату, невже мені не потрібно більше щоранку приходити до тебе і говорити: “Доброго ранку, тату!” ?”.

Матеріал підготувала: Валентина Ілліна

Джерело

Вас може зацікавити

Митрополит Нафанаїл очолив всенічне бдіння напередодні Неділі про митаря і фарисея

Редактор Головний

Лише Промисл Божий міг перетворити найганебніше знаряддя смерті на знамено найславнішої перемоги – перемоги життя над смертю

Редактор Головний

Чи потрібно постувати дітям?

Редактор Головний