8.9 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
Проповіді Публікації

Якщо приходить багатство, не додавай до нього злого серця

Щоб отримати життя вічне у Царстві небесному, кожному православному християнину слід навчитися не прив’язуватися до благ цього світу.

Про це сказав  сказав архієпископ Волинський та Луцький Нафанаїл під час проповіді у неділю 12-у після П’ятидесятниці.

Владика пояснив, чого нас навчає євангельська історія про юнака, якому Господь сказав, що для досконалості треба залишити його багатство.

«Господь нам каже, що багатій людині дуже трудно ввійти у Царство небесне. А чому так? – скаже кожен з нас. А все тому, що людина дуже легко прив’язується до цього земного життя. Живучи тут, у цьому світі, ми прикладаємо чимало зусиль для того, щоб заробити на хліб насушний, достойно, не гірше інших жити. Для цього дуже багато працюємо. Але Господь нас у Євангеліє попереджає, що не потрібно нам до цього прив’язуватися. Та кожному це може здатися таким неприродним, таким, яке неможливо зрозуміти. Адже все життя ми важко працюємо, а в один момент Господь каже нам бути готовими це все залишити, якщо Він до цього призве.

В іншій частині Євангеліє Господь каже, що неможливо працювати на двох господарів разом – Богу і багатству. Бо коли людина прив’язується навколо всього, над чим вона працює, то забуває про головне – на цьому світі ми тимчасові, а у вічності будемо тими, на що сподобить нас Господь. І чи заслужимо ми Царства Небесного?

Тому Господь, як пояснюють Святі Отці Церкви, нас сьогодні повчає, щоб у цьому світі ми не мали прив’язаності ні до чого. Та це зробити нелегко, тому Господь і говорить, що «трудно багатому ввійти у Царство небесне», – сказав Архіпастир.

Владика нагадав, що Святі Отці пояснюють, що наслідником життя вічного буде той, хто виконував заповіді Божі. Але досконалість – це інший стан душі людської, коли людина не тільки сама спасається, а й веде до спасіння й інших людей.

У Святителя Миколая Сербського є таке зауваження: «Якщо Господь так влаштував, що у цьому світі є багаті та бідні, то так треба для людей, щоб вони, живучи у цьому світі, виконуючи заповіді Божі, пригнули до досконалості. Той, хто багатий, щоб допомагав бідним, той  хто бідний,  щоб він не нарікав на людей, не заздрив, А це все заповіді Божі.

Святитель Миколай Сербський наголошує і на такій особливості, що Господь говорить багатому: «Йди та продай своє майно, і роздай бідним». Він не сказав, як своїм учням «Все залишайте і слідуйте за мною». Святитель Миколай пояснює чому. А тому що часто буває так: якщо людина розпоряджається своїм майном необачливо, якщо користується ним неправильно, то ще у цьому світі можемо виправити це, якщо просто своє майно віддасть іншим.

«Поступи так, щоб майно, яке тобі не приносило користі, було прекрасним для твого спасіння. Щоб це майно не стало перешкодою для інших людей», – повчає Святитель.

Так і невірний каже: якщо прибуває багатство, не додавай до нього злого серця.

«Ми знаємо, що серед святих було немало царів. Не мало багатих людей. Але само собою багатство не ввійде у царство небесне, але й нас не лишити його. Все залежить від того, як ми ним користуємося,  Як ми ставимося до всього, що нам дає Бог, як ми всім розпоряджаємося. А у цьому нам дана повна свобода дій. Тож, приймаючи у свої серця і душі сьогоднішню настанову, будемо старатися не прикладати свого серця до ні до чого тимчасового. А прикладати до серця тільки все те, що веде до життя вічного. А до вічності веде виконання заповідей Божих, служіння Богу та тим людям, які нас оточують», – підсумував Високопреосвященніший владика.

Нагадаємо, у неділю 12-у після П’ятидесятниці керуючий єпархією очолив Божественну літургію у кафедральному соборі. 

Вас може зацікавити

30 липня християни вшановують великомученицю Марину (Маргариту)

Редактор Головний

Проповідь у день перенесення Нерукотворного Образа Господа Іісуса Христа

Редактор Головний

Архімандрит Андрій (Конанос) – про інформацію, яка формує нашу особистість, або у чому брехня нашого часу

Редактор Головний