10 C
Lutsk
Середа, 28 Вересень, 2022
Основи православ'я

Які гріхи вважаються смертними і чому?

Кожен гріх, як вчить Святе Письмо, своїм наслідком має смерть.

Саме через порушення даної Богом заповіді, що є гріхом, до світу увійшли хвороби, страждання і смерть. Але страшнішою за фізичну смерть є смерть душі, що передбачає вічні страждання без можливості спасіння.

У цьому сенсі смертними називають ті гріхи, що за відсутності справжнього каяття та виправлення, ведуть людську душу до вічної загибелі. Найстрашніші з них – це ті, які унеможливлюють каяття або роблять людську душу несприйнятливою до дії Божественної благодаті.

Смертними гріхами, передусім, є самогубство і відкрите богоборство. Доречно згадати також слова Апостола: “Невже не знаєте, що неправедники Царства Божого не успадкують? Не обманюйте себе: ні блудники, ні ідолослужителі, ні прелюбодії… ні мужеложники,… ні злодії, ні п’яниці, ні лихословці… — Царства Божого не успадкують” (1 Кор. 6, 9-10).

Серед гріхів, що гублять людську душу слід назвати богохульство, святотатство, крадіжку, вбивство, блуд, пияцтво, наркоманію. А також віровідступництво, єресь та розкол, особливо для розколовчителів, які свідомо вводять у оману довірливі душі.

Хотілося б наголосити і на тому, що Церква, згідно Святого Письма, вважає смертним гріхом невиплату працівникові заробленої ним плати. Особливо, якщо це веде до збагачення одних і одночасно до знедолення, зневірства та озлоблення інших.

Читати також: Чи можлива сповідь через Інтернет або по телефону?

Вас може зацікавити

Ходити до храму потрібно, але чому щонеділі? Для чого цей фанатизм?

Редактор Головний

Що таке артос, яке його значення

Редактор Головний

Неділя – вихідний день, коли можна виспатися, побути з сім’єю, а треба вставати та йти до храму…

Редактор Головний