15.7 C
Lutsk
Четвер, 28 Березень, 2024
Відео Новини УПЦ

Спасіння – це великий дар, який ми маємо вимолювати в Бога, – Предстоятель. ВІДЕО

7 вересня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сорок шостий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів.

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів, чому нас вчить Євангельська притча про багатого юнака та голчине вушко (Мф. 19: 16-26), що пропонує Церква в Неділю 12-ту після П’ятидесятниці.

Як зазначив Блаженніший владика, перше, чому нас навчає Господь цією притчею, — людина повинна правильно відноситися до земних благ і багатств.

«Багатство має служити людині, а не людина — багатству. Ми маємо бути розпорядниками багатства, але не маємо бути рабами його. Не маємо перед ним схилятися як перед ідолом», — пояснив Архіпастир.

Предстоятель підкреслив, що «коли людина правильно користується багатством, то піднімається на вищу сходинку духовної досконалості», і на цьому рівні досконалості «багатство вже заважає».

«Як стрибун у висоту. Якщо він хоче високо стрибнути, то знімає з себе все зайве і тоді він стрибає на висоту 2 метри і вище. А якщо він одягне одежу, важкі черевики, то, можливо, стрибне 1 метр у висоту або й менше. І коли людина хоче піднятися на вищу ступінь духовної досконалості, то багатство їй заважає, тому потрібно від нього звільнитися, а залишити тільки найнеобхідніше», — провів таку аналогію владика.

Друга таємниця, яку нам розкриває Господь через цю історію, за словами Його Блаженства, — це те, що спасіння є даром Божим, яке отримуємо за наше благочестиве життя.

Митрополит Онуфрій зауважив, що спасіння потрібно вимолювати в Бога. «Бог дарує людині спасіння. Людина ніякими трудами і подвигами не може зробити Бога своїм боржником. Навіть виконавши весь Божий Закон, ми не можемо говорити: “Бог, Ти винний нам спасіння”. Ми просто виконаємо те, що повинні. А спасіння — дар вічного життя і блаженства — є особливим даром Божим, і цей дар треба в Бога вимолювати», — зокрема сказав він.

Архіпастир навів приклад такої молитви до Господа: «Один святий преподобний отець, який досяг високого ступеню досконалості, молився до Бога і так просив: “Господи, я Тобі дякую, що подарував мені багато земних дарів, але прошу подарувати ще найбільший дар — дар вічного спасіння. Якщо не подаруєш мені цього дару, то всі інші земні дари не мають змісту!”»

Насамкінець Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав усіх жити за Божественними заповідями, каятися в гріхах, «не робити земне багатство своїм ідолом» та просити в молитвах до Бога великий дар вічного життя і вічного спасіння.

Вас може зацікавити

У день пам’яті вмч. Димитрія Солунського православна громада с. Рудня молитовно відзначила престольне свято

Редактор Головний

У Неділю 16-ту після Пʼятидесятниці Архіпастир очолив Божественну літургію в кафедральному соборі

Редактор Головний

Що потрібно знати про Українську Православну Церкву

Редактор Головний