14.5 C
Lutsk
Четвер, 7 Липень, 2022
Основи православ'я Публікації

У чому полягає головна відмінність справжнього християнина від інших людей?

З недільного Євангельського читання з такою силою і ясністю випливає те, що формує християнина, що характеризує його і що є чужим для нього.

Християнин це людина, яка від Бога навчилася любити так, як на землі ніхто любити не може. Христос нам говорить: якщо ви будете любити тих, хто вас любить, – чим ви відрізняєтесь від інших? Якщо ви будете давати тим, від яких ви очікуєте щоб то не було відповіді, – чим ви відрізняєтеся від язичників? Любіть ворогів ваших, добро робіть тим, хто вас ненавидить, давайте, не чекаючи нічого взамін, і тоді ви будете подібні до вашого Небесного Отця, Який дає і для невдячних і для злих.

Християнин відрізняється від інших, не богослужінням, не тим, як він зовні молиться, не якою би то не було зовнішньою формою, а внутрішнім змістом, богоподібністю до своєї любові, і поза цим немає християнина. Святий Єфрем Сірин говорить: Не вміщай своєї молитви в одні слова, нехай все твоє життя, всяка твоя дія буде богослужінням… – тобто прославлянням Бога і служінням Богові. Євангеліє говорить про те саме: нехай люди бачать ваші діла і прославлять Отця вашого, Небесного … Нехай наше життя буде служінням Богові, Який став людиною, служінням посильним, непереможним, ні з чим не порівнянною любов’ю до людей, для того, щоб у холодний, потемнілий, чужий для Бога світ знову принести любов незбагненну, ту любов, яку людина сама в собі не знаходить, але до якої вона може уподібнитися і причаститися.

Приймімо ці слова Христові до серця. Не благочестя робить християнина, а любов, не ті чи інші вчинки роблять християнина, а любов, – але любов особлива, любов, подібна до Божої, любов, яка готова йти на будь-які жертви і себе і свого для того, щоб іншому стало світло і щоб життя увійшло в його життя. Якщо будемо так жити, то ми знайдемо шлях і до молитви, і до поклоніння Богові, бо Він буде рідний, бо бесіда з Ним буде природна, тому що ми будемо єдині духом з Тим, Хто є Дух Животворчий, бо Сам Господь Дух Святий у наших серцях буде невимовними зітханнями підносити молитви наші до Бога, і зробить нас дітьми Божими в тому сенсі, який нам дозволить Його, Господа, назвати Отцем, ставши живими членами Тіла Христового. Без цього – нарізно, порізно – ми не християни, без цього наша громада – не християнська громада. А ми покликані бути Христовими, один одного приймати, як нас прийняв Христос. А на землі ми покликані бути перед усіма явленням того, що може зробити Бог з людьми, які Йому повірять і віддадуться в Його руки, щоб Він з них зробив спільноту, подібну до таємничої Троїчної спільноти – до Бога Єдиного в Святій Трійці.

митрополит Антоній Сурожський

Вас може зацікавити

Яких справ слід уникати на Світлій седмиці?

Редактор Головний

Скільки разів можна ставати хресним?

Редактор Головний

Повчання святителя Феофана Затворника на Різдво Христове

Редактор Головний