6.1 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
Основи православ'я

Перша крапля крові, або Проповідь, увінчана зустріччю

Його смерть – перша крапля в морі мученицької крові за Христа. Він перший зійшов на Небо в мученицькому чині. Святий Стефан – архідиякон і першомученик Церкви Христової.

У день пам’яті святого архідиякона Стефана нам знову надається можливість заглибитися в читання книги апостольських Діянь. Сюжет про подвиг мученика займає в ній значуще місце. Але не тільки своєю відданістю Богу прославився шанований святий. Його полум’яна мова, сказана перед синедріоном, осоромила супротивників істинної віри і привела самого проповідника до вічного блаженства.

Про життя первомученика Стефана нам відомо досить небагато. Святе Письмо, мабуть, виступає єдиним джерелом, з якого можна почерпнути відомості про святого. Християнський письменник Крейг Хілл зазначає, що «ми майже нічого не знаємо про Стефана, за винятком самого факту мучеництва». Але навіть цього факту достатньо, щоб зрозуміти значення спасительних страждань, яких зазнає людина заради Господа.

Автор «Діянь» оповідає про те, як Стефан був вибраний у число перших дияконів. Їх послух в той час відрізнялася від нинішніх обов’язків диякона. На церковнослужителів в цьому сані, за рішенням апостолів, було покладено піклування про бідних, сиріт і вдів. Новопоставлені диякони старанно виконували дану їм роботу, але при цьому не забували нести людям слово проповіді про Воскреслого Христа.

«Ми майже нічого не знаємо про Стефана, за винятком самого факту мучеництва»

Всіх християнських проповідників можна поділити на звичайних, яскравих і видатних. Звичайні проповідують через обов´язок свого служіння. Яскраві приєднують до слів проповіді власну харизму, привертаючи увагу слухачів. Видатних проповідників зараз мало, але вони все ж є. Такі місіонери можуть не тільки досягти успіху в справі євангельського благовістя, а й запалити в серці інших людей іскру любові до Бога. Зацікавившись такою любов’ю, людина оголює перед Господом свої душевні немочі і може докорінно змінити спосіб життя, слідуючи за Христом. Але, в той же час, коли гаряча проповідь проникає в душу людини, яка противиться Істині, вона викликає в ній агресію і ненависть до проповідника як глашатая Божественної Правди.

Апостол Стефан був видатним проповідником. Ми не знаємо змісту всіх його проповідей, але слово, вимовлене ним перед лицем гонителів Христової віри, справило на них незабутнє враження.

Не просто так Святе Письмо називає апостола Стефана «чоловіком, сповненим віри та Духа Святого» (Діян. 6,5). Він був настільки переконливим у своїх промовах, що вступивши з ним у суперечку іудеї-переселенці дивувалися мудрістю святого, не знаходячи слів на захист своїх переконань. Щоб хоч якось виправдати свою поразку, вони звинуватили диякона в богохульстві. Все, що відбувалося зі Стефаном з цього моменту, практично відповідає тому, що пережив Спаситель в останні дні свого земного життя: помилкове звинувачення, арешт, предстояння перед судом, а потім – мученицька кончина.

Але в цій історії була єдина відмінність від євангельської. Христос на запитування Пілата відповідав мовчанням. Всі свої проповіді він вже вимовив. Йому залишалося лише зазнати хресну смерть заради здійснення спокутної жертви. Стефан не мовчить, він продовжує благовістити. Але він робить це не для самовиправдання, а для того, щоб встигнути звернути представників богообраного народу до істинного богодогоджання.

Святий першомученик і архідиякон Стефан. Мініатюра Мінологія Василя II. Константинополь. 985 р. Ватиканська бібліотека. Рим. Фото: pravoslavie.ru

Про що він говорить? Він говорить про історію ізраїльського народу. На прикладах юдейських праотців він показує, якою має бути віра і відданість Богу у тих, хто називає себе його служителями. Цитуючи пророка Ісаю, апостол Стефан каже, що Престол Бога – на Небесах, а не в рукотворних храмах. Такі слова звучали зухвало для іудеїв, які вважали, що поклонятися Богу можна лише в Єрусалимському Храмі – місці Його особливої присутності.

Святий архідиякон переконує членів синедріона в тому, що Господу потрібно служити не буквою, а духом. Він нагадує їм про вбивства пророків, скоєні їхніми предками. Йдучи на злочин, вони вважали, що тим самим борються за чистоту віри. Стефан розкриває перед юдеями всю безглуздість їх вчення, за пеленою якого вони не помітили явленого до них Бога і забили Його на хресті.

Кожен наступний словесний удар, що наноситься апостолом, стає нищівнішим за попередній. Читаючи промову Стефана, подумки уявляється картина того, як безстрашний проповідник перед сонмом супротивників сміливо говорить про те, що інші боялися сказати «страху заради іудейського». Він не говорить нічого зайвого. Він говорить тільки правду. Ту правду, яка палить серця її ворогів, спонукаючи їх піти на будь-які заходи тільки заради того, щоб ця правдива мова припинилася назавжди.

Святий архідиякон переконує членів синедріона в тому, що Господу потрібно служити не буквою, а духом. Він нагадує їм про вбивства пророків, скоєні їхніми предками.

І слухачі апостола не побоялися піти на такі заходи. Залишалися миті до початку кривавої розправи над дияконом. У момент максимального напруження пристрастей Стефан раптом стає свідком чудесного явлення. Йому являється Господь у сяйві Своєї слави. Христос постав перед сповідником, щоб він не сумнівався в правоті сказаних слів.

Але як тільки апостол оголосив про побачене синедріону, розлючений натовп кинувся на нього. Бажаючи смерті мученика, люди почали побивати його камінням. Коли сили проповідника почали слабшати, він благав Бога: «Господи Ісусе! Прийми дух мій» (Дії. 7, 59). Потім, здавалося, що вже не Стефан, а Сам Спаситель почав говорити його вустами: «Господи! Не залічи їм, о Господи, цього гріха!» (Дії. 7,60). Останні слова Христа стали останніми і для Стефана. Знемагаючи від болю, він помер тілом, але ожив душею для вічного життя.

«Наскільки висока честь мучеництва – це виміряв Сам Син Божий розпростертими на хресті руками», – писав святитель Димитрій Ростовський. Навіть один мученик, який постраждав за віру, силою своєї молитви може обійняти безліч людей, які просять його небесного заступництва.

«Наскільки висока честь мучеництва – це виміряв Сам Син Божий розпростертими на хресті руками»

Подвиг архідиякона Стефана відкрив перед тисячами християн прямий шлях до Бога через терпіння тілесних мук. Астерій Амасійський назвав першомученика «учителем страждань за Христа». Апостол Стефан показує нам, як важливо не боятися засвідчити свою віру перед обличчям ворога. Кожне сказане нами слово про Бога, наближає нас до Нього. Кожна проповідь про Христа робить нас Його служителями.

Тільки варто пам’ятати, що наше благовістя може відгукнутися в душі іншої людини як співпереживанням, так і відторгненням. Ми завжди повинні бути готовими постраждати за правду Божу, щоб випробувати на собі ярмо Христове. Навіть якщо нас не будуть побивати камінням, нас можуть бити злими словами і вчинками.

У такі складні моменти життя будемо зміцнюватися вірою в Господа і сподіватися на молитовну допомогу нині шанованого святого первомученика Стефана.

Джерело

Вас може зацікавити

Чому після дня Святої Трійці ми святкуємо Неділю Всіх Святих і як нам теж стати святими?

Редактор Головний

Хто такі святі?

Редактор Головний

Що не можна робити у день Різдва Пресвятої Богородиці?

Редактор Головний