13.5 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді УПЦ

Святий князь Володимир – приклад справжнього християнина і патріота своєї держави

Якщо ми хочемо бути корисними для своєї держави та ближніх, то повинні жити, як жив святий князь Володимир після хрещення — керувався в першу чергу Божими законами, а не людськими.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

У своєму слові Архіпастир розповів, чому Українська Православна Церква так урочисто вшановує День Хрещення Русі. «Весь народ, який входив в склад тодішньої Русі, всі люди, які прийняли хрещення, просвітилися світлом Божественної правди й стали замість синів загибелі, синами спасіння», — сказав він.

Блаженніший владика також звернув увагу, що в першу чергу після Хрещення змінився сам хреститель Русі — святий благовірний князь Володимир: «До хрещення він був жорстоким правителем, а після того став милосердним, добрим, цнотливим. Князь Володимир став прикладом християнина».

За словом Предстоятеля, приклад керівника дуже важливий і особливо впливає на його підлеглих. Таким зразком для свого народу й став святий князь: «Святий князь Володимир був зразком християнського образу. Він почав піклуватися про бідних, про сиріт, годував безхатченків. Кожного свята, в недільні дні влаштовував трапези, подавав людям кошти й усе, що потрібно для життя. Всі його любили — від малого до великого і називали “красное солнышко”».

Його Блаженство підкреслив, що цього дня ми всі дякуємо Богу за те, що через святого благовірного князя Господь подарував нам «таку красиву, піднесену, духовно чисту віру».

«Сьогодні ми радіємо разом з небесною Церквою, тому що цей день Хрещення нашої землі став днем, коли до сонму святих угодників приєдналося багато-багато людей», — продовжив він.

Митрополит Онуфрій назвав людей, які живуть згідно з отриманою вірою, “людьми з великої літери”: «вони можуть бути вченими й простими, багатими й бідними, здоровими та хворими, але якщо живуть по закону Божому, по тих священних заповідях, які Бог подарував нам для того, щоб вони нас освятили, то стають самі священними».

Предстоятель зауважив, що такі люди «вподобляються своєму Творцю», а «Бог прекрасний і премудрий».

«Якщо ми хочемо бути корисними для своєї держави, для своїх близьких, для рідних, ми повинні жити, як жив святий князь Володимир після хрещення, — наголосив Архіпастир. — Керуватися не людськими законами, які часом є добрі, а часом ні, а законами Божими, які завжди добрі, позитивні, корисні для людини. Якщо ми живемо згідно з цими законами, то дійсно є справжніми патріотами, справжніми громадянами своєї держави».

Вас може зацікавити

Студенти ВДС вчергове здали кров для поранених воїнів ЗСУ

Редактор Головний

5 липня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Проповідь у день Святого Духа

Редактор Головний