17.5 C
Lutsk
П’ятниця, 10 Травень, 2024
Всі новини Основи православ'я Публікації

Що таке справжній піст та як постувати правильно

Коли настає період посту, наша повсякденність наповнюється новим змістом. Людина, що має намір постувати, так чи інакше, змушена вносити корективи у звичний та злагоджений ритм життя. Однак, на превеликий жаль, для багатьох християн зміст посту полягає лише в гастрономічних обмеженнях.

Але що ж таке справжній піст, для чого він необхідний та як дотримуватися посту правильно?

Що таке піст?

Якщо говорити про зовнішню сторону, то піст – це тілесне утримання від чогось. Утримання від вживання скоромної їжі, спиртних напоїв, утримання від розваг, зайвого спілкування зі світом, а також від шлюбних відносин.

Внутрішній піст пов’язаний насамперед з молитвою, покаянням, утриманням від злих справ, прощенням образ та боротьбою зі злом, яке є всередині нас.

Для чого необхідно дотримуватися посту?

Піст має в собі глибокі догматичні коріння. За свідченням святих отців Церкви, піст був даний як заповідь першим людям ще в Раю. Господь заборонив їм їсти плоди з дерева пізнання добра й зла (Бут.2: 16-17). Але людина порушила заповідь Божу і це гріхопадіння змінило її богоподібну природу, вона стала вразливою для впливу злих сил.

Щоб відновити цю утрачену богоподібність, людині потрібно докласти немало зусиль. І саме піст доброчинно впливає на людську душу. У неї з’являються духовні сили для боротьби з гріхом і, поступово, у міру знищення гріхів, у ній відновлюється образ Божий.

Як постувати правильно?

Оскільки мета посту підпорядкувати тіло духу, відновити душу, звільнити її від усього, що перешкоджає спілкуванню з Богом, то і дбати потрібно насамперед про духовну сторону посту.
Стримання, молитва, покаяння й прийняття Святих Христових Тайн доброчинно впливає на душу людини, допомагає їй змінитися й таким чином наблизитися до Першообразу, яким є Господь.
У кожного з нас слово стримання асоціюється насамперед з утриманням від певного виду продуктів. Звичайно, це так. Але справжнє утримання – це утримання від злих слів, думок та справ. Адже, як навчає Господь, «Не те, що входить в уста, оскверняє людину, але те, що виходить з вуст, оскверняє людину» (Мф. 15:11). Це злі замисли та думки, які оскверняють серце людини та спонукають її скоїти гріх на справі.

А тому, в пості головне не обмеження в їжі, а обмеження в злих діяннях, якими ми віддаляємося від Господа та схиляємося на сторону диявола.

Втім і тілесним постом не слід нехтувати, оскільки це вірний засіб, який допоможе нам виховати силу волі та налаштуватися на правильну молитву. Адже після рясної ситної їжі наша душа розслабляється і не здатна уважно молитися та приносити щире покаяння за свої гріхи.

Ще одна користь від тілесного посту в тому, що вживаючи переважно бюджетні продукти, можна заощадити кошти та використати їх на благі справи. Наші добрі справи на користь ближнього допоможуть нам розвинути такі чесноти як любов, співчуття та милосердя.

Отже, справжній піст – це той піст, що допомагає нашій душі очиститися від духовного бруду та наблизитися до Господа. Це не потурання бажанням нашого тіла, а підкорення духу. Це не пусті балачки з друзями, а спілкування з Богом. Це не виконання задумів злих сил, а виконання волі нашого Творця.

Втім, щоб не впасти в крайності, слід пам’ятати, що у всьому необхідна міра. Ми не зможемо за один піст стати святими, але потрібно намагатися протягом посту зійти хоч на одну сходинку до святості. І тоді Господь, споглядаючи на нашу старанність, неодмінно допоможе піднятися по духовній драбині вище і вище!

Джерело

Вас може зацікавити

2 жовтня 2022 року – православний календар

Редактор Головний

У 5-ту неділю Великого посту архієпископ Нафанаїл очолив Божественну літургію у Старосільському жіночому монастирі

Редактор Головний

Як часто можна причащатися на Світлій седмиці і як готуватися до Причастя?

Редактор Головний