9.6 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Всі новини Творіння святих отців

Роздуми прп. Паїсія Святогорця про молодь на життєвому розпутті

І сімейне, і чернече життя благословенні

Геронде, що відповідати юнакам та дівчатам, які запитують, чи вищим є чернече життя, ніж життя сімейне?

— Насамперед варто дати їм зрозуміти, яке призначення людини й у чому сенс її життя. Потім варто роз’яснити юним, що обидва визначених нашою Церквою шляхи благословенні, і якщо ті, хто вибрав один з них, живуть з Богом, то обидва ці шляхи можуть привести до Раю. Припустимо, що двоє чоловіків відправляються в паломництво. Один іде по второваній дорозі, інший — по стежці. Проте обидва подорожуючих мають ту саму мету. Бог радується першому й любується другим. Все зміниться [лише] у тому випадку, коли той, хто йде по стежці, почне засуджувати у своєму серці того, хто йде по шосе, або навпаки.

Добре, щоб кожен, хто замислюється про чернецтво, знав, що призначення ченця дуже велике. Призначення ченця в тому, щоб стати Ангелом. “У житті іншому, на Небесах, ми будемо жити як Ангели”,—сказав Христос садукею. Тому деякі дуже любочесні юнаки и дівчата стають ченцями й починають жити ангельським життям уже в житті земному.

Проте не слід думати, що всі, хто вступає в монастир, спасуться лише тому, що вони стали ченцями. Кожна людина дасть Богові відповідь за те, чи освятила вона обране нею життя. У кожному житті необхідне любочестя. Бог не творить людей визначеними наперед для успіху чи для неуспіху. Той, у кого нема любочестя, не досягне успіху сам — який би шлях він не обрав. Тільки людина любочесна процвітає, де б не опинилася, оскільки з нею перебуває Божественна Благодать. Деякі сімейні люди живуть дуже доброчесно й освячуються. Якщо глава сімейства любить Бога, якщо його вабить божественна ревність, то духовно він може досягти неабиякого успіху. Крім того, така людина наділяє своїх дітей чеснотами, створює добру сім’ю й дістає від Бога подвійну винагороду.

Тому кожен юнак повинен мати перед собою таку мету: подвизатися з любочестям і без душевної тривоги — так, щоб освятити обране ним життя. Він хоче одружитися? Хай одружується, але сумлінно постарається стати добрим главою сім’ї’ й жити свято. Хочеться прийняти чернецтво? Хай іде в ченці, але сумлінно намагається стати ченцем хорошим. Нехай зважить свої сили, приміриться до того, яке життя йому до вподоби, і у відповідності зі зробленими висновками йде обраною дорогою. Приміром, якщо дівчина бачить, що в неї не вистачає сили стати черницею, їй варто смиренно попросити Бога: “Боже мій, я людина слабка і жити як черниця не зможу. Пошли мені юнака, щоб він мені допомагав, [ми одружилися], щоб я створила добру сім’ю й жила духовно”. У цьому випадку Бог її не залишить. Якщо, вийшовши заміж і створивши добру сім’ю, вона буде жити за Євангелієм, то Бог не спитає з неї нічого більше.

Звичайно, є така молодь, від якої Бог не вимагає надто багато. Але через любочестя юнаки та дівчата беруть на себе важкий подвиг й, вибираючи чернече життя, приносять Йому більше [того, чого Він від них очікує]. Такі люди увінчуються подвійними вінцями. Тобто якщо хтось, маючи схильність до сімейного життя, від великого любочестя захоче пожертвувати всім і стати на шлях життя чернечого, то це приводить Бога у велике розчулення. Однак такій людині варто уважно стежити, щоб її спонукальні причини були дуже чистими: вона не повинна робити так з гордині. Якщо людина дотримується цієї умови, то Бог розсіє всі її труднощі.

Читати також: Прп. Паїсій Святогорець: Через машини люди збожеволіли

Вас може зацікавити

30 листопада 2021 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Хор Волинської єпархії взяв участь у ХХ ювілейному міжнародному фестивалі релігійної та паралітургічної пісні у Польщі

Редактор Головний

У Камені-Каширському попрощалися із загиблим воїном

Редактор Головний