3.9 C
Lutsk
Понеділок, 1 Березень, 2021
Основи православ'я Проповіді Публікації

«Проповідуй покаяння». Митр. Анафасій Лімасольський –пастирю

— Як у сучасному світі нести Слово Боже? Які головні риси повинні бути у сучасного пастиря?

— Зі свого невеликого досвіду спілкування та служіння людям – невеликого, тому що до своїх 40 років я жив у монастирі, а в грецькій традиції той, хто живе у монастирі, не має можливості проповідувати або проводити бесіди. І тільки коли мене вибрали митрополитом, я повинен був почати говорити з людьми. Так ось, зі свого невеликого досвіду спілкування та служіння людям я виніс таке переконання: сьогодні люди не потребують якихось великих та красивих слів. Звичайно, я говорю про ситуацію у себе в країні – я не знаю, яка ситуація у вас в країні.

Люди мають потребу у словах простих та справжніх; ці слова повинні бути послідовними, люди повинні їх розуміти. Це не повинні бути слова, як слова Корану, «що впали з неба».

Ми маємо особливе благословіння, оскільки є православними християнами. Тому що Євангеліє та вчення Святих Отців має логічну послідовність, тому що слово Боже є цілющим, як медична наука. Слово Боже не має зв’язку ні з філософією, ні з літературою, ні з математикою. Це як мистецтво, яке має якісь певні риси та може приводити до певних результатів та плодів. Коли Христос говорить: «Блаженні чисті серцем, тому що вони Бога побачать», це реальність. Реальність, яку показує нам Церква. Церква показує нам шлях та метод, як цього досягнути.

Коли мені було 19 років, я відвідав одного великого сучасного святого на острові Парос – старця Філофея (Зервакоса). Це один з сучасних святих грецького світу. Я пішов, щоб сказати йому, що я вирішив залишитися на Афоні (після цього я відправився на Святу Гору і звідти уже не виїжджав).

Старець мені говорить: «Я дам тобі благословення». Благословенням ми ще називаємо подарунок. І він почав шукати у себе в речах, ритися на своїх поличках, у ящиках, щоб знайти подарунок для мене. Коли я побачив, що він уже втомився від пошуків, я сказав: «Так це ж не важливо, старцю. Можна мені дати що-завгодно. Дай мені хустину». Він у відповідь: «Ні-ні, я тобі хочу подарувати панагію». Мені було 19 років тоді. Про себе я посміхнувся, але нічого йому не сказав. А він знайшов у себе таку круглу панагію. Дуже дешеву. На ній була зображена ікона святого Нікона Метаноіте. І він сказав: «Візьми ось цю панагію та проповідуй покаяння». «Метаноі» означає «покаяння» грецькою. Я кажу йому: «Старцю, де ж я буду проповідувати покаяння – на скелях Афону?» Тому що я збирався піти у пустиню, на Афон. А старець мені сказав: «Після тридцяти». Я взяв цю панагію, поцілував йому руку та пішов. І більше про це не думав.

Коли мені виповнилося 35 років, я опинився на Кіпрі та став ігуменом монастиря Махера. І коли я приніс свої речі з монастиря Махера у Лімасольську митрополію, я знайшов ікону святого Нікона, позаду якої була записка: «Проповідуй покаяння». І ось це я стараюся робити зараз, звичайно, передусім, у відношенні до себе.

Але слово Боже – і учням, і всьому світу. І слово Боже полягає у заклику: «Кайтеся». Не знаю, як ви трактуєте це своєю мовою. Але грецькою це означає: «змініть стиль вашого мислення» – те, як ви думаєте. Це не означає, що ми просто повинні засумувати через свої гріхи. Але це зміна розуму. Євангеліє – це новий спосіб життя, новий спосіб мислення. І ми повинні піти від світського способу мислення і жити євангельським. Ось цьому навчає Церква. Ми повинні старатися це виконувати, і ми повинні, найперше, відносити це до самих себе, але також навчати наших братів, за яких ми відповідальні перед Христом.

Переклад з рос. Любові Максимчук

Вас може зацікавити

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНО НОСИТИ ХРЕСТ?

Редактор Головний

27 січня Церква вшановує пам’ять Рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії

Редактор Головний

Неприпустимо робити сповідь засобом дізнання або нагляду

Редактор Головний