6.1 C
Lutsk
Четвер, 25 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді

Проповідь у Велику Суботу

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь .

Дорогі браття і сестри! Сьогоднішній день називається Великою і Святою суботою. Великим цей день називається тому, що в цей день Господь завершив викуплення і виправдання людського роду від гріха, прокляття і смерті. Він тілом перебуває у гробі, душею сходить у пекло, виводить із нього душі старозавітних праведників і перебуває у раю із розбійником.

Нині, – пише Іоанн Дамаскін, – відкривається безодня любові Божої. Бо так возлюбив Бог- Слово світ, що зійшов за блaгoволінням Отця до втілення і, будучи нематеріальним, прийняв тягар матеріального тіла“.

Перетерпів всі тяготи людського життя, людських страждань і страшної смерті. Але вороги Христові, перебуваючи під впливом диявола, настільки були озлоблені, що і мертвий Господь не давав їм спокою. Первосвященники фарисеї називають Христа обманщиком, бо коли був живий, говорив через три дні воскресну. Вони просять Пілата опечатати гроб і поставити сторожу. Але цим самим ще більш підтвердиться Воскресіння Христа.

Так людська злоба хотіла посміятись над вищою правдою і любов’ю. Їм засліплювало духовний зір і розум: заздрість, жадоба до влади, бажання земного і тимчасового комфорту на землі, бажання багатства та успіху. Апостоли в цей час були налякані, в розпачі і в очікуванні, що ж буде далі.

Можемо припустити їхні думки: “Невже, добро, жертовна любов і справедливість, яку проявляв і проповідував їх Учитель, можуть бути так осміяні і принижені?” А сатана уже радів, що прийме у пеклі душу Цього Праведника. Але коли сила пекла зустріла душу Бога- Сина, з’єднану із людською душою, затремтіла від страху і жахнулась, і цим страхом стала зв’язяна.

Пекло повалене, правда торжествує! Адам і всі старозавітні праведники були звільнені з пекла. Христос зруйнував ворота пекла, тобто скасував право сатани утримувати там будь-яку людину, яка кається і вірить Христу. Господь це зробив силою Своєї крові, яка очищає нас від всякого гріха (1.ін.1:7 ).

Христос помер за наші гріхи і воскрес для нашого виправдання” (Рим.4:25 . ), – пише Апостол Павел.

Тому дорогі браття і сестри! Дивлячись на подвиг Ісуса Христа, Спасителя нашого і Бога, який дарує нам спасіння і виравдання через Свою кров, ми повинні прикласти також зусилля, щоб отримати цей дар .

Для цього потрібно: У покаяні, як розбійник на Хресті, проявляти терпіння, робити добрі справи, не чекаючи, щоб хтось це оцінив на землі, нести у світ милосердя і любов. Також важливо триматися Христової Церкви, просячи у Бога духовного розуму, щоб не відійти від праведного шляху. Потрібно триматись істини, не зважаючи на наклепи і ненависть світу цього.

Апостол Павел писав, що всі, бажаючи жити благочестиво, будуть гонимі ( 2 Тим. 3:12 ) Пам’ятайте, що і Христос страждав несправедливо. Але Спаситель переміг це жертовною любов’ю. Так страждали перші християни, яких звинуватили у підпаленні Риму. Диявол завжди намагався очорнити істину. Так і в теперішній час сатана не міняє свою стратегію проти Христа і Його послідовників. І усвідомлюючи це, ми повинні розуміти, що перебуваєм у істині. Але якщо із Христом постраждаем, то з Ним і Воскреснемо, і будем вічно святкувати Пасху у царстві небесному. Амінь .

Свящ. Іоанн Артемук,

Клірик Свято-Воскресенського храму

смт. Маневичі

Вас може зацікавити

Єпископ Афанасій привітав з Різдвом Христовим гонимі громади Колківського, Локачинського, Маневицького та Старосільського благочинь

Редактор Головний

Архієпископ Нафанаїл звершив вечірню з читанням акафісту

Редактор Головний

1 січня 2024 року – календар з повчанням

Редактор Головний