22.4 C
Lutsk
П’ятниця, 3 Травень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Проповідь у Неділю про блудного сина

Дорогі браття і сестри!

Сьогоднішня неділя – це неділя про блудного сина. Це одна з неділь перед початком Великого посту, яка налаштовує нас провести дні святого посту в покаянні, молитві, любові та прощенні один до одного, безмежній любові до Бога та до Святої Церкви.

Притча, яку сказав Господь в Євангелії від Луки про блудного сина, яку ми з року в рік у цей день читаємо чи слухаємо, знаходячи в ній все більше того, на що ми не звернули уваги, що потрібно нам у цей час, щоб наблизитись нам до спасіння нашої душі, до любові Господньої.

Два сини, які виростали у великій батьківській любові, в турботі про них, в навчанні їх жити у лагідності та справедливості. Але молодший син, відчувши себе дорослим, вважаючи, що йому не потрібна батьківська опіка, попросив у нього частку майна, якого він не заслужив, бо це майно було нажите працею батька. Та батько у своїй любові не перечить йому.

Син, взявши це майно, помандрував у далекі краї, жив зі своїми друзями у блуді та в гріху. Прогулявши майно, він залишився сам на чужині. Не маючи їсти, ні одягу, пішов у найми пасти свиней. І тільки тоді опам’ятався і зрозумів свою провину, свій гріх перед батьком. Тож, не зважаючи на сором, син вирішив іти до батьківського дому, впасти йому до ніг і в покаянні попросити прощення. Прийняти його не сином, а наймитом.

А старенький батько, який виходив на шлях, виглядаючи свого сина, кинувся до нього, обіймаючи і цілуючи його. Він одягнув його в нову одежу і перстень на руку, як знак того, той – його син. Прийняв його, як Бог приймає кожного із нас, хто з покаянням, зрозумівши свою гріховність, приходить до Бога, до Святої Церкви.

А ми часто, як старший брат, осуджуючи, не допомагаючи, не підтримуючи, відвертаємося від цієї людини.

Але і в нашому житті були моменти, коли і ми були молодшим сином чи старшим братом, і були вдячні тим людям, які молитовно підтримали нас.

Господь любить нас, Господь хоче спасти кожного з нас. І в цей нелегкий час для нашої Святої Церкви і земної Батьківщини наша підтримка, любов один до одного, молитва один за одного допоможе нам ввійти у цей Святий піст і провести його в щирій молитві, прощенні, покаянні. Усе – задля спасіння душ наших на віки вічні. Амінь.

прот. Володимир Хом’як

(Горохівський благочинний округ)

Вас може зацікавити

Священники УПЦ невтомно служать і трудяться заради перемоги та миру в Україні, – Предстоятель

Редактор Головний

18 липня 2021 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Для чого св. Церква встановила почитати дні пам’яті святих. Повчання на передсвято Різдва Христового

Редактор Головний