9.6 C
Lutsk
Середа, 24 Квітень, 2024
Проповіді

Проповідь у неділю 13-у після П’ятидесятниці

 Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Живучи у світі, ми часто стаємо співучасниками різних сфер людського існування. Інколи стараємося дати ще й належну особисту оцінку. Нам здається, що ми можемо вершити і порядкувати, давати слушні поради й критикувати. Але, як тільки-но “бумеранг” повертається на зустріч, у нас паніка. Чому? За що? – і ще багато питань виникає від розпачу, нарікання, маловірство…

Господь Всемогутній, створивши людину, дав їй право вибору, дав свобідну волю, дав можливість користуватися благами в часі їх розвитку і вдосконалення…, та немає у нас права бути суддею ближнього свого, бо лише “Господь – Суддя праведнійший“, лише в Його святій волі діяти тим чи іншим чином. Ми не маємо права ненавидіти ближнього свого, бо Господь заповідував любити: “Возлюби ближнього свого, як самого себе“.

Ми не повинні критикувати, бо самі не в силах показати достойний приклад і не завжди височіємо до вдосконалення, мовляв, “і так згодиться…”, або ж: “все, більше не можу…”. Сьогодні кожному хочеться возвеличити своє “я”, хочеться, щоб хвалили, лицемірили, хочеться, щоб про нас пам’ятали, з нами рахувалися, були вдячними. Та не вже в цьому сенс буття і щастя? Невже для цього, колись, Творець Бог вдихнув в людину життя? Ні! Нам для того дозволене “гостювання”, щоб живучи в “страху Божому”, служити ближньому, а не критикувати його, нести місію добра та любові, а не сіяти злобу та гріх, проявити покірність Господу, а не піднести гордість денниці…

Ми повинні своїм життям зацікавити ближнього свого, надихнути його на шляху до спасіння, стати йому опорою і підтримкою, пожертвувати своїм “я”.

І разом, з терпінням та любов’ю, досягнути обителі райські, доповнити сонм святих ангелів. Хай Господь Милосердний нам в цьому допоможе. Амінь.

Прот. Іоанн Сонюк, 

Настоятель Свято-Хрестовоздвиженського храму

с. Велика Яблунька.

Благочинний Оконського округу

Вас може зацікавити

Проповідь у день пам’яті преподобного Сергія Радонезького

Редактор Головний

Проповідь у неділю про Закхея

Редактор Головний

Проповідь у день Успіння Пресвятої Богородиці

Редактор Головний