12.4 C
Lutsk
Четвер, 28 Березень, 2024
Проповіді

Проповідь у день пам’яті прп. Єміліана Італійського

Во ім’я Отця, і Cина, і Святого Духа!

В сьогоднішній день ми вшановуємо пам’ять преподобного Єміліана Італійського. Цього чоловіка звали Вікторін. Він народився в Римі і до старості вів гріховне життя. Наприкінці свого земного життя, розкаявшись, пішов у монастир і став монахом з ім’ям Єміліан та до кінця свого земного життя покірно служив Богу. Живучи в монастирі, Єміліан постійно мав у душі своїй пам’ять про смерть, готуючи себе на страшний суд Божий, як дати відповідь за гріхи свої в день смертний.

Пам’ятаючи про смерть і готуючись на Божий суд, він вів посне, смирене і трудолюбиве життя. Всі іноки дивувались його великим подвигам і намагались наслідувати його життя. Монахи помітили, що Єміліан таємно ночами відвідує печеру, яка була розташована неподалік монастиря. Одного разу ігумен прослідкував за ним у печеру та побачив, як преподобний Єміліан, осяяний неземним світлом, в сльозах і трепеті молиться, і почув Голос з неба: «Єміліане, відпускаються тобі гріхи твої». Ігумен зі страхом поспішив у монастир і після ранкового богослужіння просив старця розповісти при всіх іноках свою таємницю, і святий розповів усім про велику до нього милість Божу. Тоді ігумен сказав братії: Всесильний Бог міг би і в мовчанні простити гріхи йому, але заради всіх нас Він відкрив Свою милість явленням світла і голосу, щоб усі ми бачили Його благість і милість до тих, хто щиро кається в гріхах своїх».

Дорогі браття та сестри, за прикладом преподобного Єміліана і всі ми повинні пам’ятати про Божий суд. Хто постійно боїться правосудного суду Божого, той не прихиляє свого серця ні до чого земного, бо він знає, що все земне, яким би дорогим не було, залишиться на землі, зруйнується і зітліє. Якщо він подібно до преподобного Єміліана не зречеться повністю від світу і земних його благ, то у всякому випадку не буде прихиляти до нього свого серця і стане щедрою рукою, в міру своїх можливостей, роздавати на будівництво храмів, шкіл, медичних закладів, на видавництво і поширення добрих  та корисних для релігійного і морального вдосконалення своїх ближніх книг, на поміч убогим, незрячим і сиротам.

Жахаючись і чекаючи страшного суду Божого, будем роздумувати над своїми гріхами і каятись у них щирим серцем, намагаючись приготувати свою душу добрими справами, щоб догодити Богу, заслужити мирної християнської кончини, дати добру відповідь на Божому суді, уникнути вічних мук і наслідувати вічні скарби і радісної втіхи на небесах.

Ось від чого багато великих грішників, згадавши свої гріхи і неправди, страшний Божий суд і вічні муки, навертались до покаяння і робились великими праведниками. Тому правильно в Божому слові написано: «… пам’ятай про кінець твій (тобто смерть, Божий суд, вічні муки і вічне життя ), і вовік не згрішиш» (Сірах. 7,39). Та біда наша у тому, що ми майже не думаєм про свою смерть і Божий суд; ми думаєм і турбуємося більшою мірою про земне і тимчасове, віддаємся різноманітній метушні земній. Від того ми грішимо і не боїмось грішити, і гріхами своїми готуємо собі вічні муки.

Преподобному Єміліану за його щире покаяння та старанну молитву, за його святу працю, Господь простив йому всі гріхи його. І тепер Господь відпускає гріхи всім тим, хто кається і навертається до добрих справ. Він не хоче смерті грішника, але хоче, щоб всі покаялись, виправились і живими були (Єзек. 33,11). По Своєму великому милосердю Він досі закликає всіх до покаяння і всім готовий подати невимовний спокій у Своєму небесному царстві. Він Сам сказав в Своєму Євангелії: «Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені і Я заспокою вас» (Мф.11,28).

Чи бажаєш ти, християнин, почути голос від престолу Божого, що звіщає тобі прощення гріхів, як це удостоївся почути преподобний Єміліан? Прийди зі смиренням на сповідь до свого духовного отця, і тут перед святим хрестом і Євангелієм, як перед Самим Богом, принеси істинне і чистосердечне покаяння у всіх своїх гріхах, і положи в душі своїй благий намір більше не грішить, але жити по заповідям Божим. Тоді Господня благодать просвітить твою безсмертну душу. Пастир церкви, як служитель Божий, благословить тебе Господнім благословенням і від Самого Господа скаже тобі радісні слова: «… і я, недостойний ієрей, владою Його, мені даною, прощаю і відпускаю тобі від всіх гріхів твоїх …» І що він простить і відпустить нам тут на землі, те буде прощено і відпущено нам і там Самим Богом на небесах (Мф.18,18). І не згадається на Божому суді, на другому пришесті Христовому.

Тому молитвами святого Єміліана нехай допоможе нам Бог Своєю всесильною благодаттю відобразити спасительні події з його життя в наших душах та серцях. Амінь.

ієрей Микола Левковець,

клірик Свято-Успенського храму с. Баїв 

Княгининівський благочинний округ

Вас може зацікавити

Душу та тіло лікує піст: проповідь у другий день Великого посту

Редактор Головний

Що стає з людиною після прийняття Тіла і Крові Христа

Редактор Головний

Проповідь у день вшанування Почаївської ікони Божої Матері

Редактор Головний