16.8 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Проповіді

Проповідь день пам’яті преподобного Олексія, чоловіка Божого

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

У Святому Євангелії ми з вами, дорогі брати та сестри, знаходимо слова Христа про те, що « всяк не оставит дом, или братию, или жену, или чада имене моего ради сторицею приимет и живот вечный наследит».Прикладом такої людини, яка виконала слова Христа у своєму житті, являється святий Олексій, чоловік Божий, пам’ять якого сьогодні вшановує свята Церква. Святий Олексій народився в знатній римській сім’ї.Його батько Євфіміан й мати Аглаіда були благочестивими християнами. Для свого сина вони вибрали наречену зі знатної сім’ї. В ніч, після одруження, святий Олексій віддав
дружині шлюбний перстень , покинув свій дім і відплив на Схід.

Прибувши до Едесси, святий роздав своє майно бідним і нужденним і став просити милостиню. Він харчувався тільки хлібом і водою, а всі ночі проводив у молитві. Після сімнадцяти років подвижничества мова про святість Олексія розповсюдилась по всій Сірії. Крім того, сама Божа Матір церковному сторожу вказала на Олексія як на святу людину.

Втікаючи від людської слави, Олексій повернувся у Рим і ніким не впізнаний поселився жити у домі своїх батьків.Там святий продовжував постити, дні і ночі проводячи в молитві, терплячи образи і глузування від слуг свого батька. В 417 році під час воскресної служби в соборі св. Петра голос Божий вказав людям про те, що в будинку Євфіміана живе людина Божа. І коли Євфіміан повернувся додому, то св..Олесія не застав в живих. Обличчя усопшого сіяло, а в руці був свиток, в якому було написано все про його життя.

Кожен із нас, хто має дружину, дітей, батька,матір,дім може задати питання: « Як усе це залишити і  життя вічне наслідувати ?» Відповідь на це питання можемо знайти у словах Священного Письма, яке говорить, що « могучий вмістити да вместит». Як же нам, дорогі брати та сестри, стати « совершенними як Отець наш небесный совершен есть»?

Якщо проводити життя по Євангельській правді, прощати образи, бути добрим до рідних, близьких, оточуючих, відвідувати Божий храм, дотримуватись молитовного правила, чесно відноситися до своїх обов’язків у суспільстві, то тоді царство Боже недалеко знаходиться від людини.

Молитвами св.Олексія чоловіка Божого « Господі Иисуса Христа Боже наш, помилуй нас.

Амінь.

 

ієрей Сергій Голодюк

Клірик храму св.Рівноапостольної  княгині Ольги

С. Олексіївка, Камінь-Каширського району

(Олексіївське благочиння)
.

Вас може зацікавити

Як навчитися бути здатним на справжнє милосердя

Редактор Головний

Предстоятель: З дитини треба виховати не ляльку, а люблячу Бога і ближніх людину. ВІДЕО

Редактор Головний

Проповідь у вселенську батьківську поминальну суботу (мясопусну)

Редактор Головний