4.7 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Проповіді

Проповідь у 8-му неділю після П’ятидесятниці

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні, дорогі браття і сестри, ми чули євангельську розповідь про ще одне чудо звершене Господом серед народу, якого було, як зазначає євангеліст Матфей, п’ять тисяч, крім жінок та дітей.

Спаситель зжалився над людьми і звершив багато зцілень, а народ, зібравшись, слухав Його настанови та не хотів розходитися. Натомість учні Христові почали хвилюватися, адже наступав вечір, а підкріпити свої сили харчами не було змоги.

Але ми бачимо, що після короткого діалогу учеників з Господом знайшлося п’ять хлібів та дві рибини. І сталося неймовірне: помолившись та благословивши хліби та рибу, Господь роздає їх учням, котрі, своєю чергою,  дають людям. Їжа примножилась настільки, що всі, хто був, а це можливо було більше десяти тисяч людей, наситилися і ще зібрали дванадцять повних кошиків кусків.

З цього прикладу ми бачимо, як Милосердний та Люблячий Бог піклується про своє творіння як духовно, так і тілесно, заспокоює голодні та спраглі душі вірних Йому людей, а також посилає свої щедрі дари для  прожиття. Адже, передусім, душа потребує духовного хліба, тобто, єднання з Богом у молитві, в читанні Слова Божого, в таїнстві Євхаристії, коли ми причащаємося Тіла та Крові Господньої.

«Блаженні голодні та спраглі правди, бо вони нагодовані будуть» (Мф.5,6) – говорить ГосподьЮ вказуючи на те, що в людині є жага до пізнання Бога, що людська душа за своєю природою є християнкою.

Відчути свою гріховність, побачити себе зсередини – це великий дар, можна сказати іншими словами – це чудо! Адже до цього можна йти роками, а можна зараз, через мить, відкривши своє серце Богу через смирення, терпіння та любов, так, як показував Іісус Христос своїм власним прикладом життя.

Коли душа очищається, вона подібно Спасителю піклується про своїх ближніх, адже коли ми тягарі один одного носимо, то цим виконуємо закон Христа, так говорить нам Святе Євангеліє. Звичайно, що надмірно ми не маємо змоги віддаватися ближнім, але добре слово, якого, на жаль, рідко можна почути, співчуття чужому горю, підтримка, молитва за тих, хто цього потребує, є посильною для нас працею, яка веде до спасіння.

Це буде саме та їжа, котра збагачує людину духовно, облагороджує та освячує її. Людське життя без їжі – неможливе, але без духовної їжі людина стає духовно мертвою або живе істинктами подібно тварині. Хто має вдосталь усього, живе сьогоднішнім днем, дбає лише про матеріальне, найчастіше є людиною духовно бідною, нещасливою та хворою. І навпаки, на прикладі прп.Серафима Саровського, прп. Амбросія Оптинського, котрі мали постійні проблеми зі здоров’ям, жили скромно, мали таке духовне здоров’я, що біля них лікувалися інші, бо сказано в Біблії: “не хлібом єдиним житиме людина, а всяким словом, що виходить з уст Божих” (Втор. 8:3; Мф. 4:4).

Ось що значить – не хлібом єдиним житиме людина. Тому Господь відкинув диявольську пропозицію про те, щоб накормити весь народ, і всі би пішли за Ним, бо в цьому випадку пішли б не за Христом, не за любов’ю, а за насиченням своєї плоті.

Але не так було, коли Господь звершив чудесне насичення людей. Тоді народ прийшов до Христа ради Христа, бо він побачив Його як Спасителя.

Тому, дорогі браття і сестри, коли ми йдемо до храму, стоїмо там смиренно на молитві, причащаємося з однієї чаші Пречистих Тіла і Крові Господньої, направду можна сказати, що звершується чудо насичення, адже тоді ми єднаємось в одне ціле, стаємо причасниками Вічного Життя, духовно отримуємо благодать Божу, котра лікує хворе та доповнює втрачене.

І хай наша віра, підкріплена добрими справами, подібно до цих хлібів примножується, стає основою в нашому житті, а Господь посилає Свої Милості та Щедроти, щоб гідно пройти це тимчасове поприще нашого життя і досягнути  Вічну, Блаженну радість у Царстві Небесному. Амінь!

Прот. Ігор Савієвський,

клірик храму Всіх Святих землі Волинської, м. Луцьк

 

Вас може зацікавити

Ми всі повинні відновлювати ту благодать Святого Духа, яку отримали у Таїнстві Хрещення, – архієпископ Нафанаїл

Редактор Головний

Проповідь у першу поминальну суботу Великого посту

Редактор Головний

Сучасний світ веде боротьбу за увагу людини – проповідь у неділю 19-у після П’ятидесятниці

Редактор Головний