5 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
УПЦ

Предстоятель розповів про вірність Богу та те, яку найбільшу помилку може зробити людина

5 вересня 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов сімдесят перший випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про вірність Богові.

Блаженніший владика навів повчальний приклад про двох монахів та нагадав, що монах дає Богу обітницю – все життя провести в молитві і виконанні заповідей.

“Якось вони вийшли в пустелю – збирати коріння, трави тощо для їжі. Раптом один монах побачив, як інший брат зупинився, високо підскочив і побіг. Монах пішов подивитися, чого так злякався інший, може, змія чи скорпіон. Але побачив там золото. Він мовчки взяв його та пішов у місто. Купив там великий готель для паломників, побудував лікарню, заснував монастир, в якому зібралося 40 монахів, решту золота дав ігумену та роздав бідним”, – почав оповідати Архіпастир та зауважив, що коли монах повертався в пустелю, то загордився, мовляв, яку він зробив красу завдяки золоту, а інший брат просто молиться в пустелі.

За словами Його Блаженства, тут ченцю з’явився ангел і сказав: “За те, що ти не зберіг вірність Богові, не побачиш свого брата”. Він, дійсно, не знайшов свого брата у печері, засумував – і лише на 50-у році молитовного подвигу в пустелі отримав прощення від Бога.

“Душу спасає людина постом і молитвою. Ніхто золотом не може відігнати від себе диявола… Тому піст і молитва є найбільш великою справою, яку людина може творити на землі. І той монах, який у пості й молитві перебував у пустелі, був вищий за іншого брата, який не зберіг вірність Богу”, – пояснив владика та додав, що на перше місце треба ставити Бога, а не золото.

Також, як наголосив Предстоятель, губити вірність Богові – це найбільша помилка, яку може зробити людина. Це робить нас нещасними.

Насамкінець Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав зберігати вірність Богу. “Світ існує не через те, що за нього піклуються політики, підтримують фінансисти, банкіри, економісти, художники та інші. Світ існує завдяки тим небагатьом людям, які постом і молитвою служать Богові. Заради них Господь посилає і дощі, і світле сонце, і вітри дмуть, і земля вирощує те, що потрібно для нашого життя. Зберігаймо вірність Богові, перебуваймо в постійній молитві, і все буде добре, і Бог берегтиме нас не тільки на шляхах нашого земного життя, а й подарує нам вічне життя у Вічному Царстві”, – підсумував він.

 

Вас може зацікавити

18 сповідників віри: преподобний Амфілохій Почаївський. ВІДЕО

Редактор Головний

Митр. Антоній (Паканич): Чим небезпечна брехня?

Редактор Головний

Сповідник віри: святитель Лука Кримський. ВІДЕО

Редактор Головний