16.6 C
Lutsk
Субота, 27 Липень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Митр. Антоній пояснив, що допоможе довіритися Богу

Людська природа така, що вона у своєму земному житті не може перебувати завжди в одному стані. І після світлих свят ми часом стикаємося з гнітючою реальністю, яка безцеремонно вторгається в наше життя.

Душа за визначенням прагне до добра, до справедливості, до святості і тому, зіштовхуючись на своєму життєвому шляху з протилежними явищами, занепадає. І насамперед тому, що людина усвідомлює своє безсилля перед численними силами зла, що панують довкола.

Для гордовитого сучасника, вихованого в атмосфері успіху, кар’єрного зростання та визнання, відчути себе безсилим – жахливо. Це руйнація всіх життєвих установок і цілей.
Але у християн інші погляди.

Благочестиві душі завжди усвідомлюють обмеженість своїх сил і можливостей, як каже псалмоспівець: «Адже коли руйнуються підвалини, що може зробити праведний?» (Пс. 10:3).

У таких випадках віруючі покладаються на Господню волю. Адже сказано, що «неможливе людям можливо Богові» (Лк. 18:27).

Покладатися на Божу волю означає повністю довіритися Господу.

Так само, як довірився Йому Авраам, який за словами Творця готовий був принести в жертву свого сина, знаючи, що Бог не допустить ніякого зла і Сам все влаштує.

Але, на жаль, ми не маємо віри Авраама. Нам часто доводиться примушувати себе довіряти Богу. І дійсно, підігрівати в собі вогник віри – це праця, і часто досить важка. Щоразу доводиться обтрушувати з душі страхи, сумніви, зневіру, вставати і йти далі.

Але варто лише щиро ввіритися Божому Промислу, варто лише усвідомити, що вся наша доля в Господніх долонях, як усі наші труднощі сягнуть Божественної благодаті, як і всі сумніви, породжені нашим недосконалим земним розумом.

У притчах Соломонових говориться: «Довіряй Господу всім серцем, не покладайся лише на власну кмітливість. На всіх життєвих шляхах іди за Ним, і тоді Він допоможе тобі знайти вірну дорогу» (Прип. 3:5, 6). І це шлях для всіх нас.

Митр. Антоній Паканич 

Вас може зацікавити

Єпископ Афанасій очолив святкування з нагоди 10-ої річниці освячення Свято-Димитрівського храму с. Вишнів

Редактор Головний

У Великий Четвер єпископ Афанасій звершив Божественну літургію та чин омовіння ніг у Свято-Покровському храмі Луцька

Редактор Головний

Митрополит Нафанаїл взяв участь у святкуваннях з нагоди дня обрітення мощей прп. Іова Почаївського

Редактор Головний