11.8 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Піст – діло святе і угодне Богові: проповідь у перший день Великого посту

Піст є від Господа Бога. Найперший піст був в раю. Коли перші люди Адам і Єва, ще не знали гріха, заповів Господь Бог чоловікові кажучи: ”від всякого дерева, в саду ти будеш їсти: а від дерева пізнання добра і зла, не їж”.

Не виконали посту перші люди, їли від забороненого дерева, – Бог вигнав їх з раю. І ми, православні християни, якщо не будемо постити, не зможемо ввійти в рай. Обов’язково треба постити, і постити, як потрібно. Бо піст — це зброя проти диявола.

Сам Бог сказав: ”цей рід вигониться тільки постом і молитвою’‘. Через те і всі праведники постили. Великий пророк Мойсей сорок днів і сорок ночей хліба не їв і води не пив. Великий угодник Божий Предтеча Господній Іоанн, святі апостоли, преподобні і праведні постили, та ще й як постили! Часто їли один хліб, пили одну воду, і то один раз в день, або через декілька днів. Сам Господь Ісус Христос постив сорок днів і сорок ночей.

Піст – діло святе і угодне Богові. Піст є стримання від тієї їжі, котра посилює тілесні гріховні побажання. І ось, у того, хто постить, вони не можуть бути такі сильні, як у того, хто не постить.

Постом через те можна вгамувати тілесні побажання. Що піст угодний Господу Богу, це видно вже з того, що Він сам заповідав нам постити. Бувало, що розгніваний гріхами людей Бог умилостивлявся над ними через те, що вони накладали на себе суворий піст.

Було в давнину одне дуже велике і багатолюдне місто Неневія. Нечестиві мешканці того міста своїми беззаконствами і неправдами прогнівали Бога так, що Він послав туди святого пророка Іону сказати, що вони осуджені Богом на погибель; пророк іде в місто і оголошує, що за три дні Неневія буде знищена. Гірко було мешканцям Неневії чути таке, не хотілось їм погибати, та й ще в гріхах своїх. І ось, як сам цар, так і всі мешканці міста накладають на себе суворий піст, ніхто нічого не їв, не пив: всі покинули свої беззаконні діла і звернулися до Господа з молитвою про помилування. І що? Милосердний Господь помилував Неневію.

Бачте, який піст спасительний, який угодний Богові. Свята Церква Православна, котра вже стільки праведників приготувала для неба і раю, знає, що треба для нашого спасіння. І ось Вона, наша Мати, пропонує нам піст, як найкращі ліки для очищення душ наших від гріхів.

Як же вона наказує нам постити? Хтось може сказати, що постити, то не їсти скоромної їжі. Значить, можна наїстися і пісного, чогось смачного, розкішнішого; і притому вдосталь. Ні, православні християни! Свята Церква мати наказує в піст нам їсти тільки відому пісну їжу, і то в міру. В той же час вказує нам на піст духовний.

І добрий християнин повинен поститись не тільки тілом, а і душею. А оскільки душа незрівнянно вище і дорожче тіла, то і піст духовний вище, ніж піст тілесний. Піст тілесний через те й даний нам, що, виконуючи його, ми краще можемо виконати піст духовний.

Що ж це за піст духовний? Це віддалення від усього злого і гріховного, і зайняття добрими і душеспасительними ділами. Ось в чому полягає піст духовний, угодний Богові. Мешканців Неневії Господь помилував не за один тільки піст тілесний, а ще й за те, що вони покинули свої беззаконства i звернулись до Бога з молитвою про помилування. Вони стали постити i духовно, і тілесно.

На жаль, треба сказати, що мало із нас є таких, котрі знають, що ще є піст духовний і що він вищий та угодніший Богові, ніж піст тілесний. Деякі дотримуються посту тілесного, але мало турбуються про піст духовний. Що казати? Добре, що ми суворо виконуємо піст тілесний, але ще краще, як ми при тілесному пості, будемо поститись i духовно.

Багато хто скоромну їжу вважає важким гріхом, а в той час не боїться п’янствувати, красти, кривдити ближнього, нещасного. Ні, дорогі християни, такий хоч і найбільш суворий піст Богові не буде угодний, якщо ми разом з тілесним постом не будемо поститись і духовно.

І так, коли наступив піст, постімось постом приємним, угодним Богові, – постом тілесним i духовним.

Частіше молімось дома та й частіше будьмо присутніми на Богослужінні, котре в піст таке гарне, таке приємне для душі. Не cepдімось дарма на домашніх, хай ні одне гниле слово не вийде з наших уст. Нікого не кривдьмо, хто нас скривдить, – простім йому. Пам’ятаймо за убогих, помагаймо їм, вилікуймо свою душу через покаяння і Святе Причастя. Ось чим треба займатись в святий піст, ось в чому міститься піст духовний.

То ж нехай Господь Милосердний благословить нас гідно пройти цей шлях святого Великого посту, і в радості, в мирі душ і тіл наших зустріти Святе Його Воскресіння.

протоієрей Миколай Ковальчук,

настоятель Михайлівського храму села Несвіч

(Білостоцький благочинний округ) 

Вас може зацікавити

Шукаймо найперше Царства Божого: Безцінні поради свт. Іоанна Златоустого

Редактор Головний

Творити добро – це проповідувати про Бога – Блаженніший Митрополит Онуфрій

Редактор Головний

Покаяння – це та справа, яка робить людину здатною до прийняття Бога,- Предстоятель. ВІДЕО

Редактор Головний