8.5 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Всі новини УПЦ

Піст – це добра справа, яку ми робимо собі, – Предстоятель

Через порушення посту людина лишилася райського життя і повернутися в Рай може тільки через збереження поста. Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій у Неділю сиропусну, спомину Адамового вигнання з Раю. 

Предстоятель звернув увагу, що праотці Адам і Єва, коли вкусили заборонений плід, «показали невірність Богові».

«Бог, Який любить людину, Який створив людину, сказав: “Це не роби”. І вони повинні були слухатися Бога і через цей послух духовно удосконалюватися», — зазначив він.

Перші люди не покаялися, тому стали неспроможними жити в Раю: «оскільки Бог не насилує людську волю, то Господь вивів їх із Раю».

«Таку сумну історію Церква нагадує людині не випадково перед Великим постом. Тому що, як говорять святі отці, через порушення посту людина лишилася райського життя, і повернутися в Рай може тільки через збереження поста», — наголосив Першосвятитель.

За словом Архіпастиря, «піст — це не тільки утримання від їжі. Це тільки один з елементів поста. Піст — це утримання себе від усього злого».

«Якщо я краду, то повинен особливо під час посту попіклуватися про те, щоб цього не робити. Якщо я маю іншу якусь злу звичку: або словами якимись нецензурними виражатися, або ходити в якісь місця не дуже пристойні веселитися, то я в посту повинен все приложити, щоб цього не робити. Піст — загальне утримання людини: від їжі, від злих думок, від злих почуттів, від злих бажань», — пояснив він.

Блаженніший владика зазначив, що «людина повинна завжди противитися злу, але постом ця боротьба має бути сугубою, тобто ще більшою».

Як підкреслив він, «коли людина такий піст хранить, то для неї це є скарбом».

«Піст — це добра справа, яку ми маємо робити стосовно себе. Це є добра справа самому собі, небесний скарб. Є скарби земні, які міль поїдає і ржа істрібляє, під які злодії підкрадаються, підкопуються і крадуть. А є скарби духовні — це добрі справи, які ані моль, ані ржа не нищить, які злодії не крадуть. Саме до цього Свята Церква закликає нас перед Святим Великим постом», — сказав Його Блаженство.

Митрополит Онуфрій побажав: «Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, щоб час Святого і Великого поста ми провели у покаянні, в боротьбі з собою,  у творінні добрих діл, щоб ми назбирали ті скарби, які йдуть з людиною у вічність. Щоб Боже благословення було на нас у цьому земному житті. Щоб Господь благословив землю нашу миром. Щоб люди зрозуміли, що вони є творіння Божі, що вони повинні йти до Бога. В цьому земному житті іти шляхом добрих справ і тоді людина на Небі одержить спасіння у Христі Іісусі, Господі нашому, Якому від нас слава, честь і поклоніння нині і в безкінечні віки. Амінь!»

Вас може зацікавити

Клірики Волинської єпархії доставили гуманітарну допомогу у звільнений Херсон та на Харківщину

Редактор Головний

Напередодні першої річниці з дня смерті прот. Миколая Рибчинського у Свято-Покровському храмі Луцька звершили панахиду

Редактор Головний

8 жовтня 2021 року – календар з повчанням

Редактор Головний