9.6 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Всі новини Основи православ'я

Навчися мовчати, і мовчання навчить тебе молитві – Короткі поради священнослужителів

“Найбільший успіх, який може бути у людини на землі”, “немає більш енергетичної діяльності” та “кращого транспортного засобу на Небо”, це “найбільш делікатний вихователь розуму, серця та всієї особистості” рівно як і “єдиний метод суттєвого самопізнання”, – так подвижники говорять про молитву. Але як навчитися молитися? 

Продовжуємо рубрику порад від досвідчених пастирів.

Раніше ми писали: Щоб навчитися молитві, треба почати молитися! Короткі поради священнослужителя

Початківцям Господь у всьому допомагає 

Схіархимандрит Ілій (Ноздрін):

– Апостоли просили Господа навчити їх молитві, і Він дав нам дуже дієву та просту молитву “Отче наш”. Тут і славослів’я, і покаяння, і подяка, і прохання. Хоча Отець наш Небесний і знає все, чого ми потребуємо ще до нашого прохання до Нього. Якщо і не поспішає виконувати, то все для того, щоб ми самі усвідомили нікчемність наших прохань. У самій молитві все вже укладено: і захист, і сцілення наших душ, і спасіння наше у вічності.

Схиархимандрит Илий (Ноздрин)Схіархімандрит Ілій (Ноздрін)

Молитва – це наш скарб на Небесах. А це означає, якщо молимося, то і серце наше там буде, а все, що тут є необхідним, те дасться нам. Сказано ж: “Шукайте найперше царства Божого і правди його, і це все додасться вам” (Мф. 6, 33).

Молитва кожної людини має космічне значення, – не тільки індивідувальне або впливове, припустимо, на його рід, сім’ю або навколишнє оточення, але і на весь світ. Так само і будь-який наш гріх наближає всю світобудову до загибелі.

Якщо ми про тіло своє турбуємося: годуємо, одягаємо та оберігаємо його, – то як же про душу не турбуватися? Життя душі підтримується молитвою.

Ти тільки почни молитися. Адже і коли у цей світ приходить немовля, то батьки спочатку повністю турбуються про нього; так само і Бог – коли людина народжується в духовному житті, то Він у всьому їй допомагає.

Гордим можуть допомагати і біси. Чому вчитися молитві краще з благословіння?

Митрополит Таллінський і всієї Естонії Євгеній:

– Відомий такий приклад, хтось зі святих отців розповідав. Прийшов послушник у монастир, у миру він багато і відважно молився. А тут ігумен вислухав про всі його подвиги і говорить: “Добре”, – і направляє його на послух до досвідченого старця. Той благословив йому маленьке правило. Брат всередині обурився навіть, хоча і промовив те, що слід було: “Буде благословенно!” Повертається через певний час: “Отче, я не можу нести це правило. Зменши його”. І тоді уже в розмові, викладаючи свої помисли, поцікавився: “Чому до монастиря я молився багато, а тут і цього малого правила витримати не можу?” – “А тобі там ще невідомо хто допомагав”, – пояснив тоді старець.

Митрополит Таллинский и всея Эстонии ЕвгенийМитрополит Таллінський і всієї Естонії Євгеній

Молитва – це найцінніше, що є у нас. Тому ворог навколо неї так і воює. Ось уявіть собі: перші роки після революції. Руйнується світ. Одна імперія за іншою. А в цей час, в 1920-і роки, священник отець Сергій Мансуров пише: історія Церкви є історією її святих. Щоб не відбувалося, але світ тримається цими провідниками у світ волі Божої, животворить наслідуваною ними благодаттю. “І на цьому камені, – сказав Господь про сповідування святих, які також могли, як і апостол Петро, відступати, навіть відрікатися, але потім каялися, – Я створю Церкву Мою, і ворота пекла не здолають її “(Мф. 16, 18).

Молитва – це найцінніше, що є у нас. Тому  ворог навколо неї так і воює

Скільки б не біснувалися безбожники, не вбивали, не глумилися, а Бог діє в світі через святих. І Христос переміг світ та диявола. Усе, засноване на неправді, зруйнується та згорить, а молитви святих, підкреслював отець Сергій Мансуров, – таких, як преподобний Макарій Великий, святитель Іоанн Златоуст та ін., – православні віруючі читаються кожного ранку та кожного вечора, щохвилинно та щогодинно у всьому світі, – і так буття світу продовжується.

Навчися мовчати, і мовчання навчить тебе молитві

Архієпископ Каширський Феогност:

Архиепископ Каширский ФеогностАрхієпископ Каширський Феогност

треба навчитися замовкати розумом та серцем, щоб у цій внутрішній тиші почути Господа

– Для того, щоб навчитися молитись, треба навчитися мовчати. Тому що, коли ми самі говоримо, то ми не відчуваємо, як наша молитва чується Богом. Треба навчитися замовкати розумом та серцем, щоб у цій внутрішній тиші почути Господа. “Зупиніться та пізнайте…” (Пс. 45, 11), – Господь у Псалтирі говорить. Тобто зупиніться, звільніться, замріть – почуйте те, що Я говорю вам.

Мовчання передує молитві, але і після молитви слід би помовчати. “Поклади, Господи, сторожу на уста мої, стережи двері губ моїх!” (Пс. 140, 3).

Нехай відкриє нам Сам Господь цю таємницю мовчання, у якій тільки і можливо чути Бога та через це навчитися молитися Йому.

Переклад з рос. Любові Максимчук

Джерело 

Вас може зацікавити

У ніч Славного Христового Воскресіння архієпископ Нафанаїл очолив урочисте богослужіння у кафедральному соборі

Редактор Головний

Проповідь у день пам’яті прп. Амфілохія Почаївського

Редактор Головний

Архім. Рафаїл Карелін: Як правильно виховувати дітей

Редактор Головний