7.8 C
Lutsk
Четвер, 18 Квітень, 2024
Публікації Творіння святих отців

Люди працюють по неділях і святкових днях, і на людей сипляться хворобu та бідu,- прп. Паїсій Святогорець

За правилами, перед вечірньою напередодні свята або недільного дня будь-яка робота припиняється. 

Краще, якщо це можливо, попрацювати довше в попередній день, щоб під час і після святкової вечірні не працювати. Якщо хтось при надзвичайній необхідності зробить якусь нескладну справу ближче до вечора в самий недільний і святковий день, то це інша річ. Але і така легка робота повинна відбуватися з міркуванням. У старі часи навіть працювали в полі селяни, почувши благовіст до вечірні, осіняли себе хресним знаменням і припиняли роботу.

Те ж саме робили і жінки, які по-сусідськи збиралися з рукоділлям біля своїх будинків. Вони піднімалися з лавок, осіняли себе хресним знаменням і відкладали в сторону в’язання або іншу роботу. І Бог їх благословляв. Вони були здорові і раділи життю. А зараз люди скасували свята, пішли від Бога і Церкви, але в кінцевому підсумку вони витрачають всі зароблені гроші на лікарів і лікарні.

Якось до мене в келію прийшов один батько і сказав: «Моя дитина часто хворіє, і лікарі не можуть зрозуміти що з ним». — «Припини працювати по неділях і все владнається», — відповів я йому. І дійсно, він послухався і його малюк більше не хворів. Я завжди даю мирянам пораду припинити працювати по неділях і святкових днях, щоб на них не сипалися біди. Впорядкувати свою роботу можуть всі. Вся основа — в духовній чуйності. Якщо є ця чуйність, то в будь-якій ситуації знаходиться вихід. І якщо цей вихід спричинить за собою якийсь малий збиток, то благословення, яке отримають ці люди, буде подвійним. Однак багато хто цього не розуміють і не ходять по неділях і святкових днях навіть на Божественну Літургію.

Божественна Літургія освячує людину. Якщо християнин не йде в неділю до церкви, то як він буде освячений? Але, на жаль, люди потихеньку йдуть до того, щоб ні від свят, [ні від Передання] нічого не залишилося. Бачиш як: для того, щоб забулися святі, змінюють навіть християнські імена. Василику перетворюють в Віку. З Зої роблять Зозо …! Придумали «свято матері», перше травня, перше квітня… Скоро скажуть: сьогодні «день артишоку», завтра — «свято кипариса», післязавтра -память винахідника атомної бомби або того, хто придумав футбол …

Але незважаючи ні на що, Бог нас не залишає!

Джерело

 

Вас може зацікавити

Церква святкує День Святого Духа

Редактор Головний

Для чого людині потрібна Церква

Редактор Головний

Неділя четверта Великого посту – день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника

Редактор Головний