12.4 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Проповіді

Головне у Різдвяні свята – не перетворити церковні обряди на розваги, – архієпископ Нафанаїл

8 січня 2020 року, у день пам’яті Собору Пресвятої Богородиці, архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл у проповіді розповів про значення Євангеліє, яке звучало у православних храмах цього дня. Владика зауважив, що народження у світ Сина Божого святкують ангели та віруючі люди, однак були люди та сили, які противилися та не сприймали Різдво у світ Сина Божого.

«Сьогодні нам Свята Церква нагадує, що у сні явився ангел Іосифу та сказав, щоб він брав немовля та матір його і втікав до Єгипту, тому що вже шукали, щоб погубити душу немовляті. Цю подію Євангеліє закарбувало нам для того, щоб ми розуміли, що у світі цьому, який лежить у злі, буває дуже багато перешкод тим людям, які свято вірують у Господа народженого та все, що пов’язано з Різдвом Богомладенця. Для віруючих людей це є спасительним. Утім, ми повинні завжди пам’ятати, що завжди і в усьому були, є і будуть різні перепони, як зовнішні, так і внутрішні.

Ми знаємо, що Йосиф Обручник був представлений до Діви Марії як хранитель її Дівства. Та коли він побачив, що Вона має народити, то  смутився. Попри те, що він, як хранитель закону старозавітного знав, що “Дева во чреве приимет и родит Сына”, все одно його серце заполонив смуток. Адже прийняти таку таємницю та повністю вмістити її у своєму серці не просто. Тільки коли йому у сні ангел сказав не смутитися, бо Діва Марія носить від Духа Святого, тоді його серце заспокоїлося», – розповів Архіпастир та додав, що подібне відбувається і нині, навіть у церковному середовищі.

Церква несе мир Божий, а його сьогодні, на жаль, не мають люди не те, що навколо себе, а й у своїх сім’ях. Мир Божий, який приніс народжений Спаситель, дається та приймається тільки чистим серцем, серцем, яке прагне до святості та до очищення, наголосив владика.

«Треба пам’ятати, що тільки наше покаяння, істинне причастя і таїнства Церкви – є тим «середовищем», у якому ми можемо очищати і душі свої, і навіть тіла. І тоді той мир, який Бог дарував, ми приймемо у свою душу. А якщо цього очищення не буде і благодать не оселиться у наших серцях, то ми будемо дотримуватися тільки зовнішнього, не маючи у душі тієї повноти, того божественного, що приніс нам народжений Господь наш Іісус Христос», – наголосив архієпископ Нафанаї.

Також, за словами Високопреосвященішого владики, у дні Різдвяних свят кожному православному християнину слід дбати про те, щоб жити життям церковним, а не слідувати тенденціям сучасності. Адже дуже часто нам диктують свої правила, як-от: церковні обряди та церковне життя загалом перетворити в образ розваг. А це небезпечно, наголошує Архіпастир.

«Наші предки, славлячи Різдво, проводили своє дозвілля, співаючи колядки, а зараз люди колядки співають, але ні ногою в церкві. Тому ми з вами повинні вести церковне життя, зберігати його у наших серцях, і якщо це буде у наших душах, то тоді нічого не похитне нас – ні спокуси, ні гоніння, а з нами буде Бог «разумейте языцы, и покаряйтеся», – додав він.

Вас може зацікавити

Проповідь у неділю 17-у після П’ятидесятниці

Редактор Головний

Про найбільш повчальне з життя свт. Миколая Чудотворця для сучасної людини

Редактор Головний

Проповідь у день пам’яті благовірного князя Ігоря

Редактор Головний