16.6 C
Lutsk
Субота, 27 Липень, 2024
Творіння святих отців

Духовні настанови і повчання про силу молитву та необхідність покаяння приснопам’ятного старця Кирила (Павлова)

Подібно тому, як весною все єство тварин, птахів та дерев знімає з себе старий покров та вбирається у нове прекрасне вбрання, так і ми повинні у ці святі дні очистити себе від брудного лахміття нашої душі постом, молитвою, покаянням та одягнутися у чисті одежі нашої душі, які будуть благоприємні Господу.Якщо ми будемо приходити до храму на молитву не з примиреним серцем, то тоді ми почуємо від Господа: “Коли стоїте на молитві, відпускайте від всього серця вашого, якщо щось маєте на когось” (див.: Мк. 11:25). Бо, що користі від молитви, коли тими же вустами, які прославляють Господа, проклинаємо свого брата, коли називаємо Бога своїм Отцем, а ближніх своїх, яких Отець Небесний назвав Своїми чадами, лихословимо, ненавидимо та збурюємо злопам’ятством.Разом з молитвою треба поєднати і працю очищення своєї совісті у таїнстві покаяння, чим також подається благодать Божа, яка укріпляє наші духовні сили, читати духовні книги та жити за заповідями Божими – все це найкращим способом буде оберігати від згубного духу зневіри.Як відомо, на землі люди у силу взаємної любові один за одного моляться, і до такої молитви Господь під час Свого земного життя ставився милостивно, навіть віру одних людей Він давав іншим та через це зцілював.Наші молитви до угодників Божих не тільки служать шануванням їх, але і нам дають велику користь. Щоправда ми могли би звертатися зі своїми молитвами безпосередньо до Бога. Але Господь внушає нам обов’язок звертатися з молитвою до Його святих, тим самим навчає нам смиренню та невідступності у молитві.

Через нашу гріховність, через те, що наша молитва до Бога буває не такою, якою вона повинна бути (розслаблена, бездушна, холодна молитва могла би тільки образити Господа), ми звертаємося не прямо до Бога, а до Його святих, щоб вони піднесли за нас молитви до Господа і по їх молитвах Він помилував би нас, грішних.

Без виконання морального закону і молитва наша виявиться неугодною Богу, вона буде бездушною, неприйнятою для Бога.

Отож, возлюблені браття та сестри, у великопісний час, що залишився у нас до Святої Пасхи, не полінуймося звершувати спасительний подвиг утримання, посту та молитви, а також постараємось посилити подвиг покаяння з щирим бажанням морального очищення, з тим наміром, щоби досягнути вічного спасіння та вічної слави разом з воскреслим Христос, Спасителем нашим.

Джерело: Архімандрит Кирил Павлов. Проповіді. Свято-Троїцька Сергієва Лавра, 2003. 

Журнал “Покров”
Переклад з рос. Любові Максимчук

Вас може зацікавити

Святитель Ігнатій (Брянчанінов) – про любов до ближнього

Редактор Головний

Прп. Паїсій Святогорець: Безліч зручностей робить людину ні на що не здатною

Редактор Головний

Прп. Паїсій Святогорець: Люди втратили терпіння

Редактор Головний