9.4 C
Lutsk
Вівторок, 23 Квітень, 2024
Запитання священнику Основи православ'я Публікації

Чи можна жінці після пологів заходити в храм?

Я нещодавно народила доньку, хотіла з дитиною зайти до церкви, але моя тітка сказала, що сорок днів після пологів жінка не має права відвідувати храм. Чому?

Ольга Хоненко 

Відповідає протоієрей Олександр Ільїн

– «Очисти від усякого гріха, і від усякої скверни … зроби її гідною і Причастя Чесного Тіла і Крові Твоя …” – таку молитву читає священик під час введення жінки в храм на сороковий день після пологів. Після народження дитини у породіллі відбувається процес фізіологічного очищення організму. Зауважу, що ніякі природні фізіологічні процеси людину не оскверняють. У водах Хрещення Спаситель омив нас від усякої скверни і від старозавітних правил про чисте і нечисте.

Коли Іісус Христос почав проповідувати, в селах Іудеї прозвучала абсолютно нова звістка, що поставила під сумнів глибоко укорінені положення благочестя – як фарисейського, так і стародавнього світу в цілому. Вона проголосила, що тільки злі наміри, що виходять із серця, оскверняють нас (Мк 7:15). Так наш Спаситель помістив категорії «чистоти» і «нечистоти» тільки в нашу совість – сферу вільної волі по відношенню до гріха і чесноти.

Більше того, Господь вказує серед натовпу на жінку з кровотечею, яка торкнулася Його одягу в надії бути зціленою: Він зцілює її і хвалить її віру (Мф 9:20-22). Чому Христос відкриває цю жінку для натовпу? Св. Іоанн Златоуст відповідає, що Господь «відкриває її віру всім, щоб і інші не боялися наслідувати їй».  

Читати також: Зустріч із Церквою: детальніше про воцерковлення немовлят

Отже, оскверняє людину тільки гріх. Справа в тому, що в храмі Божому не повинна проливатися кров. Коли в церкві сталося кровопролиття, то такий храм переосвячують. А під час місячних у жінки якраз мимоволі виходить кров. В давні часи не було ще таких засобів гігієни, які є зараз, і існувала небезпека такого кровопролиття, тому і з’явилися такі правила. Але це не означає, що, якщо у жінки виникла необхідність помолитися в церкві, вона не може цього зробити. Свого часу Патріарх Сербський Павло у статті «Чи може жінка завжди приходити в храм?» приходить до думки, що жінці з менструацією дозволено бути в церкві, навіть прикладатися до ікон, не можна лише приступати до Причастя.

Оскільки заборона перебування в храмі жінкам після пологів викликана схожими причинами, то немає ніяких вагомих причин забороняти їм заходити в храм і молитися. Однак заради послуху Церкві не варто нехтувати її правилами – на 40-й день священик прочитає над породіллею очисні молитви, і тоді можна жити повноцінним церковним життям.

Джерело 

Вас може зацікавити

Які гріхи називаються смертними?

Редактор Головний

Молитва, яка докорінно змінить ваше життя

Редактор Головний

Бог став людиною у світі, в якому вже була людина, яка досягла великої праведності. І цією людиною була Пресвята Богородиця

Редактор Головний