16.6 C
Lutsk
Субота, 27 Липень, 2024
Запитання священнику

Чи можна заходити у храм в шортах?

Напевно, можна у виняткових випадках. Наприклад, їхав на автомобілі і потрібно по якійсь справі невідкладній зайти свічку поставити. Або йшов на пляж в якомусь курортному селищі, несподівано побачив храм, зайшов поставити свічку і прикластися до ікон. У цьому, звичайно, бажано теж посповідатися потім.

Але коли ти збираєшся на святкову Літургію і ось перед тобою вибір: надіти шорти або штани, а ти одягаєш, шорти, звичайно, це не прийнятно. Мало того, що ти (а часто це відноситься і до жінок з відкритостями в районах плечей, декольте і нижче пояса) вводиш в спокусу інших людей, ти ще й набираєшся деякої зухвалості постати перед Богом в неналежному вигляді. На мій погляд, шорти або інший надмірно відкритий одяг в храмі – це сигнал неправильного влаштування духовного життя, відсутність в людині страху Божого.

У чому полягає це неправильне влаштування духовного життя? Для нього храм і світ змішаний. І церква тільки лише одна організація в ряду багатьох, які людина відвідує. Це, безумовно, продукт секуляризації. Спроба сучасного нівелювання Церкви, спроба поставити її в ряду інших громадських інститутів (зайшов в «Макдональдс» перекусити, потім в метро, потім на ринок, потім до церкви свічку поставити, потім пішов на роботу, а ввечері додому). Начебто тут нічого такого. Звичайний день людини. Але якщо людина не усвідомлює, що «зайти до церкви свічку поставити» – це головне в його дні, то біда. Тоді замість дотику до святині вона здійснює святотатство. Дуже багато святих говорили про те, що молитва з холодним серцем, неуважна молитва – гріх.

Але твій одяг – це початок твоєї молитви. І тут людина мало чим відрізняється від священнослужителя. Священнослужитель не наважиться доторкнутися до престолу або почати богослужіння без підрясника і єпитрахили. Це просто неможливо.

І ось коли для мене, священика, починається богослужіння? Я встав, одягнувся, надів підрясник, потім хрест, прочитав ранкові молитви, Правило до Святого Причастя. Ось коли починається богослужіння! Ще до приходу в храм я вже на службі. Я вже готуюся постати перед Всесвятим Богом. Точно так само і будь-яка інша людина. Згадаймо наших предків. Кращій одяг одягали в храм. Кращій. Але ніяк не шорти. Тому що я йду послужити моєму улюбленому Богу. І мій чистий гарний одяг – це жертва Йому, свідчення того, що і духовно я теж хочу бути чистим. Це мій прояв любові до Бога.

Тому, дорогі брати і сестри, зі страхом Божим і вірою приступіть! Тіло – це продовження душі, а одяг – продовження тіла, значить, і одяг – це продовження душі. Покажемо ж Богу в усьому свою синову любов і принесемо Йому свою посильну жертву, хоча б і одягом.

священик Андрій Чиженко

Джерело

Вас може зацікавити

ЧОМУ АРХАНГЕЛ МИХАЇЛ НАЗИВАЄТЬСЯ АРХИСТРАТИГОМ

Редактор Головний

Чи можна цілувати руку священника після причастя?

Редактор Головний

Що таке суцільна седмиця та навіщо вона потрібна?

Редактор Головний