16.8 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Проповіді УПЦ

Блаженніший Митрополит Онуфрій: Не потрібно скорочувати молитву 

Молитва — це духовний кисень.

Про це сказав Предстоятель під час однієї із своїх недільних  проповідей в Києво-Печерській Лаврі.

У цей день в Святому Євангелії було  сказано про диво ходіння Спасителя по водах і порятунок потопаючого апостола Петра (Мф. 14: 26-33).

По слову Архіпастиря, ця історія вчить тому, що у кожного християнина повинна бути не тільки спільна, але й особиста молитва.

«Спаситель зійшов на гору помолитися — зійшов один, — підкреслив Блаженніший Митрополит Онуфрій. — Є спільна молитва — це, коли ми збираємося у храмі, а є молитва особиста. Господь навчає нас, що християнин повинен обов’язково мати особисту молитву».

Він зазначив, що така молитва повинна бути прихована від людських очей.

«Не можна, як це робили фарисеї, ставати на вулицях, перехрестях, піднімати руки, щоб всі побачили, що ми молимося. Господь показує, що якщо хочеш молитися Богу, заховайся від усіх, — сказав Предстоятель. — Якщо не можеш цього зробити фізично, тобто, немає місця, де б ти міг бути невидимим для людей, то треба зайти в кліть свого серця і там таємно помолитися Богу».

Митрополит Онуфрій звернув увагу, що молитва потрібна в першу чергу тому, хто молитися, тому не варто її скорочувати.

«Люди іноді кажуть “не буду багато підносити молитов, Бог і так знає у чому я маю потребу”, — зазначив він. — Так, дійсно, Господь знає, чого ми потребуємо. Але молитва потрібна не Богові, а нам. Тому, що молитва — це духовний кисень. Як людина не може жити, не дихаючи, так і душа людини вмирає без молитви. Молитва — ця бесіда з Богом, яка відкриває для людини джерело життя».

Вас може зацікавити

Проповідь у неділю 16-у після П’ятидесятниці

Редактор Головний

Проповідь у День Хрещення Русі

Редактор Головний

Гордість навіть святого перетворює на грішника, – Предстоятель. ВІДЕО

Редактор Головний